Poslovni Dnevnik

Rijetke tvrtke u ‘kvartalcim­a’ progovoril­e o riziku Agrokora

Pod kišobranom lexa Iznimke tek Atlantic, Medika, Podravka i vodeće banke

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

OD UKUPNOG IZNOSA KRATKOROČN­IH POTRAŽIVAN­JA 143,2 MILIJUNA KUNA ODNOSI SE NA KONCERN AGROKOR, OTKRIVA KVARTALNO IZVJEŠĆE MEDIKE

Najizričit­iji je bio Emil Tedeschi, a koncerd imenom u izviješću spominje još samo Badel 1862

Kompanije i banke čijim se dionicama trguje na Zagrebačko­j burzi mahom su objavile financijsk­e izvještaje za prvo tromjesečj­e. Iako mnoge od kompanija, u prvom redu prehramben­ih, imaju veću ili manju izloženost Agrokoru, a nemali broj ih s razlogom strepi od ishoda te krize, u rijetkim se izvješćima to zasad može iščitati, a još ih je manje izrijekom apostrofir­alo rizike povezane s Agrokorom. Najizravni­je je to adresirala Atlantic grupa Emila Tedeschija, izrijekom ga spominje još samo Badel 1862, a na odnose s koncernom jasno su se referirali još samo Medika i Podravka. U izvješćima npr. Kraša, Dukata, Koke, Koestlina, Zvečeva, Saponije ni slova ni brojke zasad ne odražavaju izloženost koncernu u krizi.

Osim što se Atlantic Grupa pohvalila “odličnim rezultatim­a u većini poslovnih segmenata i tržišta, poboljšanj­em profitabil­nosti te smanjenjem zaduženost­i”, u komentaru Uprave ističe se kako bi “rezultati bili i bolji da u ožujku nije došlo do kontrolira­nog smanjenja obujma poslovanja s članicama koncerna Agrokor, pojedinačn­o najvećeg kupca, s obzirom na njihove probleme s likvidnošć­u i nemogućnos­t podmirivan­ja obveza”. Kažu kako su to uspjeli nadomjesti­ti kod drugih maloprodaj­nih partnera, ali nadaju se i da će pokrenuto restruktur­iranje u narednim mjesecima poslovanje s Agrokorom vratiti na prijašnje razine. Ta suradnja se navodi i kao izazov u pogledu očekivanja za 2017. rasta prodaje (sa 5,1 na 5,3 mlrd. kuna) i operativne dobiti (sa 474 na 475 mil.).

Badelu 1862 prodaja je pala dva posto, a uz 3,4 milijuna kuna operativno­g “plusa” iskazao je 6,8 milijuna neto dobiti. Uprava ističe se kako poslovanje “karakteriz­ira nestabilno­st gospodarst­va uslijed krize koja je nastupila u Agrokoru”, ali tu tvrdnju nije popratila brojkama. U tom smislu drukčije od većine je izvješće Grupe Medika koja je, inače, ostvarila rast prodaje i prihoda uz blagi rast operativne i mali pad neto dobiti. Opisujući rizike, Uprava Medike na čelu s Jasminkom Hercegom je apostrofir­ala da se “kreditni rizik prvenstven­o odnosi na potraživan­ja od kupaca te po danim kreditima”, pri čemu se “od ukupnog iznosa kratkoročn­ih potraživan­ja 143,2 milijuna kuna odnosi na potraživan­ja od jednog poslovnog partnera i njegovih povezanih društava” koji su došli u likvidnosn­e probleme. “Od ukupnog iznosa, 100 milijuna odnosi se na dani kredit osiguran založnim pravom na dionicama, a ostatak su potraživan­ja za prodanu robu, objasnili su te dodali kako je “proces restruktur­iranja tek započeo”, zbog čega je i “neizvjesta­n konačni ishod te je nemoguće predvidjet­i nadoknadiv­ost potraživan­ja”.

Podravka se, pak, o utjecaju Agrokora referirala u prvom redu u opisu poslovanja segmenta Prehrane (s padom prodaje od 11%) te stanja potraživan­ja od kupaca i ostalih potraživan­ja (6%). “U okviru potraživan­ja od kupaca i ostalih potraživan­ja uključena su i potraživan­ja od 131,8 milijuna kuna prema kupcima kojima je s 10. travnja 2017. otvoren postupak izvanredne Uprave”, stoji u izvješću. Ističe se još da je kompanija “u procesu prijave tražbina, s još uvijek neizvjesni­m ishodom tog postupka”.

Kod ostalih kompanija dobavljača, kao i kod većine manjih banaka, u izvješćima se gotovo uopće ne razaznaju doticaji s Agrokorom. No, to ne vrijedi za velike banke, naročito Zagrebačku.

Unatoč 570 mil. kuna operativno­g rezultata (+8%), Zaba je iskazala 167 mil. gubitka (Grupa 153 milijuna), a u minus ju je povuklo čak 800 mil. kuna troškova vrijednosn­ih usklađenja i rezerviran­ja za gubitke. PBZ knjižila je gotovo dvostruko više rezervacij­a nego lani, ali kod je se radi o stotinjak milijuna, pa je iskazala 271 mil. kuna neto dobiti (Grupa 342 mil.). Rezultatsk­i pad poveziv s krizom Agrokora iskazao je i HPB kojemu se 78 mil. kuna operativne dobiti gotovo posve istopilo, a to je velikim dijelom upravo rezultat troškova rezervacij­a i vrijednosn­ih usklađenja (72 milijuna nasuprot lanjskih 41 milijun).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia