Poslovni Dnevnik

MINISTAR ČORIĆ

NOVIM UMIROVLJEN­ICIMA PRORAČUN ĆE NAMIRITI RAZLIKU

- SUZANA VAROŠANEC

T2019. u mirovinu ide 400 žena, a za poravnanje razlike između kombiniran­og i prvog stupa RH će platiti 800 tisuća kuna.

Mirovinski deficit iznosi pet milijardi kuna godišnje te se priprema mirovinska reforma čiji će prijedlozi biti poznati u trećem kvartalu. Ćorić je odbacio mogućnost uvođenja starosne mirovine sa 67 godina i za žene i za muškarce u roku od pet godina. ek ćemo na kraju 2018. znati koliki je jaz mirovine koju bi trebala primiti osoba koja je bila u kombiniran­im stupovima i ona koja je bila samo u prvom, izjavio je za N1 ministar rada Tomislav Ćorić odbacivši tezu da će osobe mlađe od 55 godina imati do 27% manju mirovinu.

“Nijedan budući umirovljen­ik neće biti zakinut jer će Ministarst­vo rada reagirati u narednom razdoblju izmjenom zakonskog okvira”, uvjerava on. Osvrnuvši se na Vladin Program konvergenc­ije, prema kojemu bi se za sve rođene od 1962. nadalje bio ukinut dodatak od 27%, pojasnio je da taj dodatak u dugom roku neće biti 27% jer to neće biti ni potrebno za što je iznio sljedeću računicu. Što kasnije idemo u mirovinu, veli, jaz između mirovina na modelu prvi+drugi i one iz prvog stupa je sve manji pa će krajem sljedećeg desetljeća oni koji idu prema dvostupnom modelu imati veću od onih koji su išli jednostupn­im jer iznos u mirovinski­m fondovima će biti veći. To će se dočekati na način da nijedan umirovljen­ik ne bude doveden u nepravednu poziciju, a Vlada za reakciju ima godinu dana. Ministar tvrdi i da proračunu RH neće biti problem namiriti razliku. Naveo je da

 ?? D. JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Ministar rada Tomislav Ćorić
D. JAVOROVIĆ/PIXSELL Ministar rada Tomislav Ćorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia