Poslovni Dnevnik

KUĆA MASLINOVOG ULJA

JEDINSTVEN­I MUZEJ PRODULJIT ĆE SEZONU

-

Ovo je muzej u kojem se osjeti ljubav prema maslini i maslinovom ulju. Tim je riječima jučer je u Puli otvoren Museum Olei Histriae Kuća istarskog maslinovog ulja, prvi muzej posvećen maslinarst­vu i maslinovom ulju u Hrvatskoj. Lorena Boljunčić, njegova je idejna začetnica koja je u manje od godinu dana ostvarila svoj cilj i iz nule uloživši dva milijuna kuna. “Često putujem i posvuda po svijetu su prisutni lokalni proizvodi i priče ispričane na suvremeni način, pa sam odlučila da tako nešto treba i Puli”, pojasnila je. Istarski maslinari su, veli, dali svoj trud i vrhunske proizvode i ovaj muzej nastao je njima u čast. Na gotovo 500 kvadratnih metara bivšem AustroUgar­skom zdanju udahnut je novi život, a osim muzejskog prostora tu je i degustacij­ski i prodajni dio. U ponudi imaju 20ak ulja s područja Istre, a broj kontinuira­no raste.

“Ovo je vrlo hrabar potez u današnje vrijeme i investicij­a koja je Puli trebala. Nišna usmjerenja su ključna u modernom turizmu i projektima poput ovog će sezona trajati dulje”, poručio je na Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarst­va turizma. Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je Istra, osim po turizmu, poznata i po proizvodnj­i i plasmanu proizvoda:

“Ovdje je spojena proizvodnj­a, trgovina i turizam i to je sjajno. Istra je drugu godinu svjetski prvak po maslinovom ulju, imamo zasađeno više od milijun i pol maslina i to je plod promišljan­ja i suradnje gradova, županije i masliOsniv­ačica nara.”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia