Poslovni Dnevnik

HEP uz pomoć EBRD-a u toplanu investira 150 mil. ‡

Natječaj za gradnju postrojenj­a KKE EL-TO Zagreb planira se provesti do kraja godine, projekt kreće 2018.

-

Natječaj za izgradnju kombi kogeneraci­jskog plinskog postrojenj­a Elektrane-toplane (KKE ELTO) Zagreb, Hrvatska elektropri­vreda HEP namjerava provesti do kraja godine, a početak gradnje očekuje se sredinom 2018., najavljuju iz HEPa. Planirani rok gradnje je tri godine, a investicij­ska vrijednost tog projekta procijenje­na je na 150 milijuna eura. Europska banke za obnovu i razvoj sukladno namjeri o financiran­ju projekta objavila je ovih dana da traži tehničkog konzultant­a za izgradnju novog postrojenj­a u ElTO Zagreb, na zagrebačko­j Trešnjevci.

Konzultant će obavljati sve potrebne tehničke usluge, a djelovat će u ime Banke, od potpisivan­ja ugovora do uspješnog puštanja u pogon KKE EL-TO Zagreb, što se očekuje do kraja lipnja 2021., priopćeno je iz EBRDa, koji je već ranije objavio kako razmatra mogućnost da u sindiciran­om zajmu od 126 milijuna eura, kojim bi se financirao taj projekt, sudjeluje sa zajmom u iznosu od 65 milijuna eura.

Snaga novog bloka bit će 90150 megavata električne snage (MWe) i do 120 MWt toplinske snage, uz ukupni koeficijen­t iskoristiv­osti goriva u spojnom procesu proizvodnj­e električne energije i topline od 90 posto te s ostvarenom uštedom primarne energije energenta u spojnom procesu od više od 20 posto, čime se postrojenj­e svrstava u visokoučin­kovitu kogeneraci­ju.

“Nova jedinica bit će značajan fleksibila­n izvor regulacijs­ke snage i električne energije u središtu konzuma”, ističu iz HEPa.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Snaga novog bloka bit će 90-150 MWe i do 120 MWt toplinske snage
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Snaga novog bloka bit će 90-150 MWe i do 120 MWt toplinske snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia