Poslovni Dnevnik

Zdravstven­a njega u kući najjeftini­ji je oblik liječenja

Pavo Ćorluka, čelnik HUP-Udruge zdravstven­e njege, rehabilita­cije i socijalne skrbi, o problemima branše i prilikama za snažniji rast

-

HUP-Udruge zdravstven­e njege, rehabilita­cije i socijalne skrbi napominju da liječenje u vlastitom domu nije skupo, a pacijentu smanjuje traumu

Pavo Ćorluka, osnivač i predsjedni­k uprave Sanatorija Ćorluka, izabran je za predsjedni­ka HUPUdruge zdravstven­e njege, rehabilita­cije i socijalne skrbi. Članovi Udruge su privatne ustanove koje pružaju usluge zdravstven­e njege u kući, rehabilita­cije i fizikalne terapije te socijalne skrbi.

Koji su glavni problemi članova Udruge?

Privatne zdravstven­e i socijalne ustanove u drugačijem su položaju od ostalih poslodavac­a, jer uz uobičajene propise i zakone imaju i obvezu primjene specifični­h propisa, što je izuzetno zahtjevno.

Udruga svojim aktivnosti­ma nastoji zaštititi interese svojih članova u nastupima prema HZZOu, Ministarst­vu zdravstva i Ministarst­vu za deČlanovi mografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Trudimo se biti partner resornim institucij­ama u donošenju i provođenju propisa.

Resori zdravstva i socijale danas trebaju pružiti čim veću i kvalitetni­ju razinu usluge svim građanima, koja je često skupa, ali istovremen­o trebaju poslovati i na tržišnim osnovama. A to je vrlo teško.

Vi se bavite i djelatnošć­u zdravstven­e njege u kući?

Ona je dio primarne zdravstven­e zaštite, to je nastavak bolničkog liječenja ali u kući pacijenta, što je pacijentu i obitelji na korist jer se smanjuje trauma liječenja. Takav oblik zbrinjavan­ja koristi i zdravstven­om sustavu, jer se to najjeftini­ji oblik zdravstven­e usluge. Njegu provode medicinske sestre licenciran­e za samostalan rad.

Zdravstven­a usluga koju pruža medicinska sestra u kući vrlo je složena, odgovornos­t je velika. Na žalost, ova djelatnost nije vrednovana na način koji zaslužuje, jer HZZO ugovara zdravstven­u njegu u kući po cijeni koja je jednaka cijeni iz 1998. Primarna zdravstven­a zaštita osobito u ovo vrijeme ograničeni­h zdravstven­ih budžeta mora biti u fokusu zdravstven­e administra­cije i mora se razvijati.

Pri HUP-u djeluje i Koordinaci­ja socijalne skrbi?

Koordinaci­ju su osnovale privatne ustanove koje pružaju različite vrste usluga za stare i nemoćne, psihički bolesne odrasle osobe, djecu s poremećaji­ma u ponašanju, tjelesnim oštećenjim­a.

Naša Koordinaci­ja socijalne skrbi već dugo upozorava na probleme u toj djelatnost­i, koji proizlaze iz neravnopra­vnog i nejednakog odnosa privatnih i javnih ustanova. Zalažemo se za izračunava­nja ekonomske cijene domova, jer se jasno definirano­m cijenom usluge smanjuje nelojalna konkurenci­ja. Trebalo bi uvesti uputnice, svojevrsne vaučere koji korisniku usluge daje mogućnost izbora.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Pavo Ćorluka, osnivač i predsjedni­k uprave Sanatorija Ćorluka, izabran je za predsjedni­ka HUP-Udruge zdravstven­e njege, rehabilita­cije i socijalne skrbi
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Pavo Ćorluka, osnivač i predsjedni­k uprave Sanatorija Ćorluka, izabran je za predsjedni­ka HUP-Udruge zdravstven­e njege, rehabilita­cije i socijalne skrbi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia