Poslovni Dnevnik

Procvalo tržište nekretnina u Banjoj Luci

Svi su zadovoljni, cijene četvornog metra nikad nisu bile više, a prodaja nikad bolja

-

Utješno je za prosječne građane što cijene stambenih kvadrata padaju s udaljenošć­u od središta

Cijene četvornog metra nikad veće, a prodaja nikad bolja, računica je to kojom su zadovoljni i građevinar­i, ali i trgovci novoizgrađ­enim stanovima u Banjoj Luci.

Za tržište nekretnina u Banjoj Luci, 2016. i prvo tromjesečj­e ove godine bili su vrlo povoljni, izvještava RTRS.

Iako su cijene četvornog metra između 1800 i gotovo 3000 maraka (od 7200 do 12 tisuća kuna), ekonomska logika, kažu, nalaže samo jedno pravilo.

Nesigurna štednja

“Sve dok potražnja za stanovima raste, cijene će rasti, tako je u ovom slučaju u Banjoj Luci. Nije takav slučaj u ostalim gradovima, Banja Luka zbog svoje atraktivno­sti kao administat­ivni, kulturni i svaki drugi centar Republike Srpske privlači kupce”, kaže Dragan Milanović iz agencije Remax nekretnine.

Da je potražnja velika, potvrđuju i građevinar­i. Iako smatraju da cijene nisu znatno porasle, eventualni kupci stan rezerviraj­u i prije završetka izgradnje. “Nesigurnos­t je velika kod građana kada je u pitanju štednja u bankama.

Tako građani, osim onih koji imaju potrebu za osiguranje­m krova nad glavom, žele i zaštititi vrijednost i novac koji imaju pa se odlučuju za kupovinu stanova”, navodi Borko Đurić, direktor građevinsk­e kompanije Krajina.

Još veća prodaja?

Ekonomisti su sigurni da veća potražnja za stanovima nije znak veće kupovne moći građana.

Novoizgrađ­ene stanove, kažu, danas kupuju samo oni koji zarađuju u inozemstvu ili oni koji su zbog smanjenja na štednju u bankama odlučili svoj kapital preusmjeri­ti u drugo područje.

“Ne vidim povećanu poslovnu aktivnost, veće zapošljava­nje, veće plaće pa da si običan čovjek može priuštiti više kupovine stanova. Očekujem da će u drugom tromjesečj­u biti ostvarena veća prodaja, a već kasnije stagnacija ili pad prodaje”, navodi ekonomist Predrag Duduković.

Koliko su cijene za običnog građanina visoke, ne treba posebno napominjat­i, objašnjava RTRS, dodajući da je jedino utješno to što cijene padaju s udaljenošć­u od središta grada.

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Kupci stanove rezerviraj­u i prije kraja izgradnje
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Kupci stanove rezerviraj­u i prije kraja izgradnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia