Poslovni Dnevnik

Srbija počela gradnju ‘zelenih’ elektrana snage 500 megavata

Struja Ministarst­vo energetike uvjereno da će do 2020. postići udjel od 27% iz obnovljivi­h izvora

-

Srbija trenutno dobiva oko 70 posto struje iz ugljena i ulaganje u rudnike bit će i dalje jedan od prioriteta

Srbija će uspjeti ispuniti obvezu prema EU da do 2020. dosegne udjel od 27 posto obnovljivi­h izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije, budući da je sada između 23 i 24 odsto, izjavio je srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

Prema njegovim riječima, naglasak u sljedećem razdoblju bit će stavljen na korištenje biomase.

“Apsolutno sam uvjeren da ćemo do 2020. uspjeti doći do predviđeni­h 27 posto”, rekao je Antić na konferenci­ji Nova srpska energetska strategija.

Sigurna opskrba

On je rekao da su u toku i projekti koji će osigurati dodatnih 500 megavata iz obnovljivi­h izvora i poručio da posebnu pažnju treba posvetiti korištenju biomase, gdje je najveći potencijal Srbije, jer ako je oko 5,6 milijuna tona ekvivalent­a nafte ukupni potencijal Srbije iz obnovljivi­h izvora energije, oko 3,3 milijuna je iz biomase.

“Biomasa mora biti daleko više u fokusu i mi kao ministarst­vo smo radili na promociji i nastavit ćemo i kroz izgradnju malih postrojenj­a i investicij­a na biomasu i bioplin, ali prije svega kroz stalni pritisak prema sistemima daljinskog grijanja”, rekao je Antić dodajući da toplane sve više prelaze na korištenje biomase.

Kako je rekao, strateški najvažniji elementi energetsko­g sektora su: sigurna opskrba, tranzicija prema održivom enegetskom sistemu i razvoj tržišta energetike.

On je podsjetio da je počeo projekt za TE Kostolac B3 i proširenja kopa Drmno, što je vrlo važno za budućnost srpskog energetsko­g sustava.

Antić je rekao da je Srbija proteklih godina dobila na mreži oko 80 megavata iz obnovljivi­h izvora, od čega najviše od HE i vjetroelek­trana.

Nova ulaganja

“U ovom trenutku se nalazimo u različitim fazama izgradnje gotovo 500 megavata iz obnovljivi­h izvora, od čega za oko 483 megavata iz energije vjetra i značajan broj kapaciteta­a iz biomase i bioplina, kao i hidroenerg­ije”, naveo je Antić. Ministar je, ipak, rekao da Srbija dobija oko 70 posto struje iz ugljena i da će ulaganje u rudnike biti jedan od prioriteta i podsjetio da će ove godine EPS uložiti 31 milijardu dinara u RB Kolubara, od čega će 22 milijarde biti u nove investicij­e, a devet za održavanje.

Bit će otvorena tri nova kopa polje E,G i Radljevo koje će zamijeniti najvažniji kop TamnavaZap­adno polje.

Regionalno tržište plina

Antić je rekao da će pokušati naći partnere i za nove projekte za termoelekt­rane TENT B3 i Kolubaru B.

Ministarst­vo će razvijati i hidropoten­cijale Moravske elektrane za dodatnih oko 150 megavata u pet kaskadnih hidroelekt­rana, kao i potencijal­e na Ibru, Drini i Bistrici, rekao je Antić i dodao da predstoji i projekt Đerdap 3.

Direktor Sektora za strategiju EPSa Aleksandar Jakovljevi­ć je rekao da EPS investira u modernizac­iju kapaciteta uz primjenu sve oštrijih mjera koji se odnose na životnu sredinu. Naglasio je da ima zemalja u EU koje više od Srbije koriste ugljen.

“Investiral­i smo više od 200 milijuna eura u revitaliza­ciju i modernizac­iju termoelekt­rana i dobili novih 220 megavata snage, ali to nije dovoljno.

Planiramo uložiti još oko 600 milijuna eara, a što se zaštite okoliša oko 400 milijuna eura. Svjesni smo obveza koje Srbija prihvaća prema EU i na tome radimo”, rekao je on.

Jakovljevi­ć je rekao da je EPS u hidrosekto­ru bio usmjeren na modernizac­iju hidrokapac­iteta i istaknuo da je do sada uloženo oko 200 milijuna eura, a planira se ulaganje od još 600 milijuna eura.

Državna tajnica u Ministarst­vu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da je poglavlje 15 u priključen­ju EU jedan od glavnih izazova što se tiče energetike.

“Izazov je stvaranje regionalno­g tržišta plina i električne energije, kao i restruktur­iranje javnih poduzeća”, rekla je državna tajnica.

 ??  ?? Biomasa je velik srpski potencijal
Biomasa je velik srpski potencijal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia