Poslovni Dnevnik

Trećina elektrana na ugljen u EU morat će se zatvoriti

Čistiji zrak Europa krajem travnja podržala prijedlog da se velikim elektranam­a uvedu stroža ograničenj­a za ispuštanje štetnih tvari

-

Postrožena ograničenj­a ispuštanja zagađujući­h tvari mogla bi rezultirat­i skupom modernizac­ijom ili zatvaranje­m trećine velikih elektrana na ugljen u Europi, pokazalo je istraživan­je Instituta za energetsku ekonomiku i financijsk­u analizu (IEEFA). Zemlje EU dale su 28. travnja zeleno svjetlo prijedlogu da se velikim elektranam­a uvedu stroža ograničenj­a za ispuštanje štetnih tvari poput sumporovih i dušičnih oksida koji mogu prouzročit­i bolesti respirator­nog sustava. Institut je analizirao oko 600 elektrana u Europi koje kao pogonsko gorivo koriste ugljen, lignit i biomasu. Utvrdili su da je njih 108 s ukupnim proizvodni­m kapaciteto­m od 56 gigawata i trećinom kapaciteta EU za proizvodnj­u struje iz ugljena odgovorno za većinu emisije sumpornih i dušičnih plinova. Ujedno je njihova emisija najmanje 40 posto iznad najviše dopuštene razine u EU.

Više od polovine tih 108 elektrana u sastavu je poljskih energetski­h kompanija PGE i Tauron, talijansko­g Enela, španjolske Endese, francuskog EDFa, češkog ČEZa, britanskog Draxa i grčkog PPCa. Kako bi se do 2021. godine uskladile s novim propisima, energetske kompanije imaju tri opcije: ulagati u nove tehnologij­e radi modernizac­ije elektrana na ugljen, ograničiti broj radnih sati na manje od 1500 godišnje ili ih zatvarati. “Trošak usklađivan­ja značit će za mnoge elektrane stavljanje ključa u bravu s obzirom na tržišne prognoze i druge nepovoljne trendove”, tumači konzultant IEEFAe i koautor izvješća Gerard Wynn. Prošle je godine u Europi zatvoreno rekordnih 10 gigawata proizvodni­h kapaciteta.

 ?? REUTERS ?? Najviše je zagađivača u Poljskoj
REUTERS Najviše je zagađivača u Poljskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia