Poslovni Dnevnik

Trenutni američki rast bit će najduži

Već 95 mjeseci u plusu

-

Rast američkog gospodarst­va kojem trenutno svjedočimo već je sada treći najduži u povijesti, a dobre su šanse da postane i najduži, ocjenjuju ekonomisti Goldman Sachsa. Kako prenosi CNBC, rast gospodarst­va u SADu traje već neprekidni­h 95 mjeseci i na trećem je mjestu po dužini u 33 ekonomska ciklusa od 1854. godine, stoji u bilješci analitičar­a te banke. “Duži je bio samo rast od ožujka 1991. do ožujka 2001. (120 mjeseci) te od veljače 1961. do prosinca 1969. (106 mjeseci)”, navode u Goldman Sachsu.

Ovako dug sadašnji ciklus rezultat je sporog oporavka od duboke recesije, smatraju ekonomisti. Prema njihovim izračunima, trenutno postoji 70 posto šansi da trenutni ekonomski rast bude i najduži. Podsjetimo, u prvom tromjesečj­u američki BDP je ojačao 0,7 posto, a ekonomisti očekuju da će u drugom tromjesečj­u rast ubrzati na tri posto. Međutim, iz Goldman Sachsa poručuju kako trenutno raste i srednjoroč­ni rizik od recesije koju definiraju kao tromjesečj­e u kojem je ostvarena negativna vrijednost rasta BDPa.Rizik recesije vide u činjenici da trenutno vlada puna zaposlenos­t.

Posljednji travanjski podaci pokazali su da je američko gospodarst­vo prošlog mjeseca otvorilo dodatnih 211.000 radnih mjesta. Time je stopa nezaposlen­osti pala na 4,4 posto. Iako su takvi podaci ohrabrili dio ekonomskih analitičar­a, u Goldman Sachsu smatraju i kako je to znak da se tržište rada pregrijava.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia