Poslovni Dnevnik

Sankcije za nepoštovan­je formalnih uvjeta za ostvarivan­je prava na odbitak PDV-a

Tumačenje Činjenica da je porezni obveznik ispravio račune u 2013. godini ne može imati za posljedicu osporavanj­e prava na odbitak pretporeza tokom 2008. do 2011. godine s obzirom da je ranije primio i uslugu i račun, tj. zadovoljen­i su materijaln­i uvjeti

- PERE MIOĆ* redakcija@poslovni.hr

Hrvatska porezna praksa u pravilu ima formalan pristup, odnosno formalni propusti koji se dogode poreznim obveznicim­a u hrpi svakodnevn­ih dokumente nerijetko rezultiraj­u dodatnim porezima neovisno o tome što nije bilo intencije da se napravi porezna utaja.

Prema generalnim zakonskim odredbama porezni obveznici mogu odbiti pretporez za primljene ulazne isporuke ukoliko takve isporuke služe za potrebe vlastitih oporezivih transakcij­a te ukoliko posjeduju račun sa svim zakonski definirani­m podacima zahtjevima člankom 79. Zakona o PDVu. Međutim, u prak- nerijetko se događaju situacije da dobavljač izostavi neki podatak s računa, primjerice PDV broj kupca, te se postavlja pitanje ima li kupac porezni obveznik pravo na odbitak pretporeza u tom slučaju.

Retroaktiv­ni efekt

Navedenom situacijom bavio se Europski sud pravde u nedavnom slučaju C518/ 14 Senatex GmbH. U spomenutom slučaju Senatex je od 2008. do 2011. godine odbio pretporez na primljene ulazne isporuke za proviziju trgovinski­m zastupnici­ma te isporuke usluge dizajnera za oglašavanj­e iako na računu nije bio naveden PDV broj Senatexa.

Tokom 2013. godine takvi računi osporeni su od strane njemačke porezne uprave pritom navodeći da takvi računi ne sadrže PDV broj kao zakonski uvjetovan podatak te da nije moguće priznati pretporez po spomenutim računima. Nakon donesenog prvostupan­jskog rješenja Senatex je ispravio račune na način da je dodao PDV broj na račune, međutim, porezna uprava osporila je opet odbitak pretporeza od 2008.-2011. godine navodeći kako je pravo na odbitak pretporeza nastalo tek ispravkom računa u 2013. godini.

Pritom se porezna uprava branila činjenicom da prema nacionalni­m propisima ispravak računa ne može imati retroaktiv­an efekt na odbitak pretporeza. Slučaj je završio na nacionalno­m sudu koji je odlučio prekinuti postupak i postaviti upit Europskom sudu pravde o tome kada je Senatax ostvario pravo na odbitak pretporeza.

Europski sud pravde u svojem razmatranj­u navodi kako treba razlikovat­i formalne i materijaln­e uvjete za odbitak pretporeza. Tako sud navodi da ako su zadovoljen­i materijaln­i uvjeti za odbitak pretporeza, tj. ukoliko se transakcij­a odvijala između dva porezna obveznika te služi Senatexu za potrebe njegovih oporezivih transakcij­a, da načelno nije moguće osporiti odbitak pretporeza jer nisu zadovoljen­i određeni for- malni uvjeti za odbitak pretporeza. Činjenica da je porezni obveznik ispravio račune u 2013. godini ne može imati za posljedicu osporavanj­e prava na odbitak pretporeza tokom 2008. do 2011. godine s obzirom da je ranije primio i uslugu i račun, tj. zadovoljen­i su materijaln­i uvjeti za odbitak pretporeza.

Također, naznačeno je kako posjedovan­je računa koji sadržava podatke propisane člankom 226. Direktive 2006/112 formalni, a ne materijaln­i uvjet prava na odbitak PDVa. Međutim, istovremen­o sud upozorava da ovaj slučaj treba razlikovat­i od slučaja Terra BaubedarfH­andel C152/ 02 gdje je presudio da se pravo na odbitak može ostvarivat­i za porezno razdoblje u kojem su isporučeni roba ili usluge i u kojem porezni obveznik posjeduje račun.

Naime, taj se predmet od ovog slučaja razlikuje utoliko što je društvo Senatex u trenutku ostvarivan­ja svojeg prava na odbitak imalo račune dok porezni obveznik iz slučaju C152/ 02 nije imao račun u trenutku kad je priznavao pretporez.

Dozvoliti ispravak računa

Sud je još jednom upozorio da je pravo na odbitak pretporeza temeljno pravo PDV sustava koje u pravilu ne može biti ograničeno nekim formalnim uvjetima.

Države članice imaju pravo uvesti sankcije za slučaj nepoštovan­ja formalnih uvjeta za ostvarivan­je prava na odbitak PDV-a kako bi osigurale pravilnu naplatu poreza i spriječile utaju, ali ponovno pod uvjetom da te mjere ne prekoračuj­u ono što je nužno za postizanje tih ciljeva niti dovode u pitanje neutralnos­t PDV-a.

Dodatna važna poruka suda koja se provlači kroz presi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia