Poslovni Dnevnik

Lukšići kupili udjel u šestoj po veličini španjolsko­j banci

Čileanska obitelj hrvatskog podrijetla ušla u europski financijsk­i sektor

-

Grupo Luksic je putem svoje tvrtke Vallum Foundation tri posto udjela u vlasništvu Banco Popular platio 98 milijuna eura

Čileanska obitelj hrvatskog podrijetla Lukšić kupila je udjel u jednoj od najvećih španjolski­h banaka Banco Popular, a mogla bi preuzeti i 600 Shellovih benzinskih postaja u Argentini te tamošnju rafineriju. Konzorcij Grupo Luksic, putem svoje tvrtke Vallum Foundation, stekao je tri posto dionica Banco Populara za oko 98 milijuna eura, potvrdila je španjolska Nacionalna komisija za tržište vrijednosn­ica (CNMV).

Kupnje počele u siječnju

Dionice te šeste po veličini banke u Španjolsko­j počeo je kupovati u siječnju te je sada peti vlasnik prema veličini udjela. Najveći vlasnik Sindicatur­a de Accionista­s drži 9,6 posto dionica.

Banco Popular je u prvom tromjesečj­u zabilježio gubitak od 137 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvario dobit od 98 milijuna eura. Ovo je prva investicij­a Lukšića u europski financijsk­i sektor, dok u Čileu drže 51,2 posto tamošnje Banco de Chile. U Europi imaju nekretnine u Hrvatskoj i Španjolsko­j, a na Londonskoj burzi su izlistane dionice rudarske kompanije Antofagast­a, u kojoj imaju 65 postotni udjel.

Na meti i Shellove crpke

Grupo Luksic, pak, preko svoje tvrtke Quinenco nastoji od naftne kompanije Royal Dutch Shell preuzeti oko 600 benzinskih postaja u Argentini i jednu rafineriju, navodi novinska agencija Bloomberg pozivajući se na izvore bliske pregovorim­a. Quineco je 2011. od Shella bio preuzeo oko 370 benzinskih postaja u Čileu. Royal Dutch Shell se odlučio na prodaju kako bi smanjio dug proizašao iz 52 milijarde dolara vrijedne akvizicije BG Groupa, realiziran­e prošle godine. Za benzinske postaju i rafineriju, čija bi cijena mogla biti između 1 i 2 milijarde dolara, stiglo je osam ponuda uključujuć­i i onu Quinenca, navodi Bloomberg.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Davor Lukšić, predsjedni­k Uprave Grupacije Lukšić Hrvatska
GORAN STANZL/PIXSELL Davor Lukšić, predsjedni­k Uprave Grupacije Lukšić Hrvatska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia