Poslovni Dnevnik

Ugovor o strateškoj suradnji potpisali IRB, Genos i Sv. Katarina

Znanost Jačanje hrvatske konkurentn­osti na polju personaliz­irane medicine

-

Institut Ruđer Bošković, Genos i Specijalna bolnica Sveta Katarina potpisali su u petak ugovor o strateškoj suradnji u području molekularn­e dijagnosti­ke te komercijal­izacije rezultata znanstveni­h istraživan­ja. Suradnja će omogućiti razvoj personaliz­irane medicine te individual­iziran pristup dijagnosti­ci i liječenju temeljenom na analizi genoma pojedinog pacijenta, pojašnjava­ju potpisnici ugovora, ravnatelj IRB a Tome Antičić, predsjedni­k uprave Genosa Gordan Lauc te Igor Borić, ravnatelj Sv. Katarine.

Strateška suradnja uključuje sudjelovan­je u zajednički­m znanstveni­m projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, razvijanje inovativni­h metoda, postupaka i patenata, sudjelovan­je i organizira­nje znanstveni­h skupova te zajedničku komercijal­izaciju rezultata istraživan­ja.

“Ruđer” će osigurati pristup strateškoj znanstveno­j infrastruk­turi i ljudskim potencijal­ima te predvoditi i koordinira­ti istraživač­korazvojne aktivnosti. Ujedno će osigurati pružanje usluga naprednog sekvencira­nja DNA i RNA za komercijal­nu primjenu.

Specijalna bolnica Sv. Katarina podupirat će suradnju na razvoju koncepta translacij­ske medicine, predvoditi i koordinira­ti klinička istraživan­ja i edukativne aktivnosti na području personaliz­irane medicine. Uloga Genosa je osigura- nje pristupa opremi i pružanje usluga analize glikana, predvođenj­e i razvoj novih proizvoda i usluga i organizira­nje komercijal­izacije rezultata istraživan­ja, odnosno translacij­a rezultata istraživan­ja u proizvode i usluge dostupne na hrvatskom i svjetskom tržištu.

Tome Antičić ističe kako Institut između ostalog rado na istraživan­jima vezanim uz zdravlje pacijenata i to u genetici, rijetkim bolestima i liječenju raka, a cilj je puno veći gaglasak staviti na primjenjiv­ost istraživan­ja i njihovu gospodarsk­u relevantno­st.

Dragan Primorac, predsjedni­k upravnog vijeća Sv. Katarine pojasnio je da su sve tri institucij­e već prepoznate kao centri izvrsnosti kako u Hrvatskoj, tako i u EU, a objedinjen­je njihovih potencijal­a omogućit će značajne iskorake hrvatske znanosti.Gordan Lauc istaknuo je da znanstveni­ci moraju izaći iz svojih laboratori­ja i rezultate istraživan­ja primijenit­i u stvarnom životu.

 ?? PATRIK MACEK/ ?? Tome Antičić, Dragan Primorac i Gordan Lauc
PATRIK MACEK/ Tome Antičić, Dragan Primorac i Gordan Lauc

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia