Poslovni Dnevnik

Investicij­ski sporazum bit će glavna tema summita EU-Kina

Otvaranje tržišta U Bruxellesu se 2. lipnja održava europsko-kineski sastanak

- TOMISLAV PILI

EU drži da sporazum nije moguće zaključiti dok Kine ne dopusti stranim tvrtkama snažniji pristup svom tržištu

Kina je spremna nastaviti razgovore o investicij­skom sporazumu, izjavio je uoči summita EUKina dužnosnik vlade u Pekingu. Europskoki­neski sastanak na vrhu održat će se 2. lipnja u Bruxellesu i bit će prvi susret čelnika dvaju globalnih ekonomskih sila nakon što je američki predsjedni­k Donald Trump najavio protekcion­ističku vanjskotrg­ovinsku politiku. Europskoki­neski summit u pravilu se održava sredinom srpnja, ali je Kina zatražila da se ove godine održi ranije.

Kinesku delegaciju predvodit će premijer Li Keqiang, a prema riječima pomoćnika ministra trgovine Li Chengganga, pitanje investicij­skog sporazuma bit će najvažnije među ekonomskim i poslovnim pitanjima za dvije strane, navodi Reuters. “Lideri i poslovna zajednica Kine i Europske unije s velikom pozornošću prate te razgovore. Do sada je bilo 13 rundi pregovora u kojima smo napravili dobar napredak”, istaknuo je Li novinarima u Pekingu. Podsjetimo, pregovori su započeli 2013. go- dine. “Obje strane smatraju da je što prije potrebno zaključiti sveobuhvat­ni, ambiciozni investicij­ski sporazum”, dodao je Li.

Europski dužnosnici zastupaju stajalište da je teško zaključiti sporazum dok Kina snažnije ne otvori svoje tržište. Naime, EU želi da Kina dopusti europskim kompanijam­a pristup tržištu kao što imaju kineske kompanije prilikom ulaganja na “starom kontinentu”. Da je hitno potrebno zaključiti investicij­ski sporazum između EU i Kine početkom svib- nja poručio je i potpredsje­dnik Europske komisije Jyrki Katainen. Ujedno bi to bio i najlakši način da kineski predsjedni­k Xi Jinping oživotvori svoja obećanja o snažnijem otvaranju Kine stranom kapitalu, smatra drugi čovjek EKa.

S druge strane, Europa je i dalje oprezna prema svom drugom trgovinsko­m partneru po važnosti, kako zbog masovnog izvoza čelika, tako i zbog političkih pitanja. Tu se svakako ubraja militariza­cija otočića u Južnom kineskom moru te primjetni zaokret predsjedni­ka Xi Jinpinga prema autoritarn­om vladanju čvrstom rukom unutar tamošnje Komunistič­ke partije.

EUROPA JE I DALJE OPREZNA PREMA DRUGOM VANJSKOTRG­OVINSKOM PARTNERU PO VAŽNOSTI, KAKO ZBOG MASOVNOG UVOZA ČELIKA, TAKO I ZBOG POLITIČKIH PITANJA

 ?? FOTOLIA ?? Pregovori su započeli 2013. godine, a do sada je održano 13 rundi međusobnih razgovora
FOTOLIA Pregovori su započeli 2013. godine, a do sada je održano 13 rundi međusobnih razgovora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia