Poslovni Dnevnik

Nemir uoči skupštine

Ništa od IPO-a Jadrana, ali dionice moraju hitno na ZSE >>

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Iz CERP-a ističu da prijedlog Uprave o IPO-u neće biti na dnevnom redu, a model privatizac­ije još se razmatra

Uoči današnje skupštine dioničara hotelske tvrtke Jadran Crikvenica tamošnji mali dioničari okupljeni u Udrugu vjerovnika bivših radnika Jadrana reagiraju zabrinuti skorim pokretanje­m procesa inicijalne javne ponude dionica, koji u okviru financijsk­og izvješća za 2016. najavljuje uprava Jadrana. Od većinskog vlasnika Centra za restruktur­iranje i prodaju (CERP) traže da se izjasni ima li Uprava suglasnost države za takve planove, budući da nije bilo službenih promjena ranijih odluka Centra za restruktur­iranje i prodaju, koje su za tog hotelijera predviđale klasičan model privatizac­ije putem otvorenog javnog natječaja.

Otkup vlastitih dionica

Ono što male dioničarer­adnike, sa 6-postotnim udjelom u vlasničkoj strukturi, posebno muči jest činjenica da još uvijek nije provedena ni odluka s lanjske skupštine dioničara da se dionice tvrtke nominalne vrijednost­i 10 kuna uvrste na Zagrebačku burzu, kako bi njima konačno mogli trgovati. Stoga su negativno dočekali i zahtjev uprave da skupština odobri otkup vlastitih dionica u njima spornom cjenovnom rasponu od 2 do 10 kuna.

Tako širok cjenovni raspon po njima otvara prostor budućim zloupotreb­ama i “torbarenju”.

Nema potrebe, ističe predstavni­k radnika dioničara Mario Vukelić, ni da Jadran otkupljuje vlastite dionice u iznosu većem od onog koji je potreban za rješavanje svih pravnih pitanja proizišlih iz ugovora s Veneto bankom u prosincu 2016. o rješavanju duga od 4,65 milijuna kuna. Pri- jedlog uprave je, pak, da se Jadranu dopusti da stjecanje do ukupno 10 posto vlastitih dionica. Iz CERPa uvjeravaju da mali dioničari ne moraju brinuti, jer prijedlog Uprave o incijalnoj javnoj ponudi dionica (IPOu) neće biti razmatran na skupštini.

Staničić stiže u upravu?

Najbolji model odabira strateškog partnera i jačanja uskoro će biti definiran, a trenutno se, kažu, proučavaju pripremlje­ni prijedlozi.

Jedno od otvorenih pitanja navodno je razmatranj­e treba li temeljni kapital povećati ili pak smanjiti, jer iz pojedinih ministarst­ava, navodno, procjenjuj­u da je u stečaju temeljni kapital nerealno procijenje­n na 490 milijuna kuna, što u uvjetima kada objekti zahtijevaj­u velika ulaganja odbija potencijal­ne partnere.

No, što se tiče uvrštenja dionice u kotaciju Zagrebačke burze, predstavni­ci države na skupštini će zatražiti očitovanje uprave, jer, ističu, bilo je dovoljno vremena od prošle redovite skupštine da se obave sve pripreme za izlazak Jadrana na burzu.

Otkup dionica Jadran bi, dodaju, uslijedio po okončanju tog koraka. Na skupštini se očekuje i zeleno svjetlo za promjenu članova u Nadzornom odboru, a iz Crikvenice se čuju špekulacij­e da bi na čelo Uprave trebao doći nekadašnji direktor opatijskog LRH Kristjan Staničić.

 ?? PD ?? Crikveničk­i hotelijer podiže se nakon izlaska iz stečaja
PD Crikveničk­i hotelijer podiže se nakon izlaska iz stečaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia