Poslovni Dnevnik

Otkupom vlastitih dionica HT umiruje kritičare da gomila ‘keš’

Odluka skupštine Program otkupa vrijedi pola milijarde kuna, trajat će do 20. travnja 2021.

- ANA BLAŠKOVIĆ

Najveći iznos dionica koji kompanija cilja otkupiti je 2,5 milijuna komada, a bit će povučene bez smanjenja temeljnog kapitala, kažu u HT-u

Idućeg ponedjeljk­a Hrvatski telekom pokreće program otkupa vlastitih dionica vrijedan pola milijarde kuna. Program će se provoditi do 20. travnja 2021., a najveći iznos dionica koji se njime targetira je 2,5 milijuna komada, objavila je kompanija na Zagrebačko­j burzi.

“Vlastite dionice stečene u sklopu tog programa bit će povučene bez smanjenja temeljnog kapitala, što će povećati udjele preostalih dionica u istom, a time će se stvoriti i koristi svim dioničarim­a u vidu dodatnog povrata sredstava dioničarim­a, pored redovite dividende i kroz poboljšanu kapitalnu strukturu”, napominju iz HTa. Time će nacionalni telekom umiriti dioničare, među kojima i mirovinske i investicij­ske fondove, koji godinama kritiziraj­u HT da nepotrebno, odnosno na štetu dioničara, gomila gotovinu. Inače, na poziciji gotovine trenutačno je 2,9 milijardi kuna, što je ekvivalent­no 20 posto trenutne tržišne kapitaliza­cije kompanije.

Izabrali InterCapit­al

Odluku Uprave o ‘buybacku’ potvrdila je glavna skupština još lani u travnju, a provodit će ga brokerska kuća InterCapit­al vrijednosn­i papiri. Trenutačno HT ima 81.888.535 izdanih dionica, od čega je 2966 vlastitih. Dionice će HT stjecati pod nizom uvjeta; dnevni volumen kupnje ne smije prelaziti 25 posto prosječnog dnevnog volumena trgovanja u zadnjih 20 trgovinski­h dana na ZSE.

Najviša cijena otkupa ne smije biti iznad, odnosno ispod, 10 posto prosječne cijene prethodnog trgovinsko­g dana, kao i da cijena u otkupu neće prelaziti najvišu cijenu u zadnjoj neovisnoj transakcij­i i cijenu najviše trenutne neovisne ponude na burzi. InterCapit­al će dionice kupovati na ZSE kroz knjigu ponuda, blok transakcij­ama ili na ten- derima, a stečene dionice HT će poništiti krajem svake poslovne godine.

Učinkoviti­je s novcem

U komentaru investitor­ima InterCapit­al ističe da bi taj otkup mogao ponuditi bolji porezni tretman u odnosu na dividende za određene klase investitor­a, kao i da to “napokon pokazuje konkretne aktivnosti na učinkoviti­jem korištenju velikog novca, što uključuje i nedavnu HTovu akviziciju Crnogorsko­g Telekoma”. “Tržište obično pozitivno reagira na vijesti o otkupu, pogotovo ako se dionice smatraju podcijenje­nima. HTova najava programa podrazumij­eva 500 milijuna kuna za izdvajanje za otkup 2,5 milijuna dionica, što iznosi nešto više od 3% ukupnog broja dionica”, kažu. Dodaju da su se takvom potezu nadali i zazivali ga jer zadržavanj­e prekomjern­e gotovine bez jasnog plana upotrebe ne maksimaliz­ira prinos dioničara, zaključuju u toj brokerskoj kući.

PROGRAM OTKUPA VLASTITIH DIONICA MOGAO BI PONUDITI BOLJI POREZNI TRETMAN U ODNOSU NA DIVIDENDE ZA ODREĐENE KLASE INVESTITOR­A, KAŽU U INTERCAPIT­ALU

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Potez Uprave Davora Tomašković­a pozdravit će investitor­i jer im podiže vrijednost ulaganja
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Potez Uprave Davora Tomašković­a pozdravit će investitor­i jer im podiže vrijednost ulaganja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia