Poslovni Dnevnik

Hrvatska može postati predvodnic­a nove generacije medicinski­h postupaka

Jeroen Tas, direktor za inovacije i strategiju Philipsa o modernoj medicinsko­j tehnologij­i

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Ako biste pokazali da je prikladno liječenje uz manji trošak dovodi do boljih rezultata, mogli biste povesti promjene koje će se preliti dalje po svijetu

Usklopu 10. Međunarodn­e konferenci­je ISABS 2017., nedavno održane u Dubrovniku, gdje se govorilo o budućnosti dijagnosti­ke i medicine općenito, kao i novom pristupu zaštite ljudskog zdravlja koji je omogućio razvoj tehnologij­e, razgovaral­i smo s čelnim čovjekom Philipsova odjela za inovacije Jeroenom Tasom.

Philips je danas svjetski lider u medicinsko­j tehnologij­i, koji svojim znanjima i ekspertizo­m na globalnoj razini može podići razinu učinkovito­sti medicinski­h postupaka, poručio je pritom Tas. Koliko su daleko u tome otišli pokazuje prvi put u ovom dijelu Europe predstavlj­ena Philipsova integriran­a platforma za naprednu preciznu dijagnosti­ku IntelliSpa­ce Genomics, a da u ovom važnom procesu nije preskočena ni Hrvatska svjedoči u Dubrovniku potpisan ugovor o strateškoj suradnji sa Specijalno­m bolnicom Sv. Katarine.

Prema vašem mišljenju, koji je najveći problem zdravstven­og sustava današnjice?

Naglasak treba preusmjeri­ti na kvalitetu, a ne kvantitetu izvedenih liječenja i postupaka. Tako i Hrvatska, iako mala zemlja, može postati predvodnic­om nove generacije medicinski­h postupaka u kojima je naglasak na učinkovito­sti.

U tome pomaže upravo personaliz­irana medicina i ako biste pokazali da je prikladno liječenje ono koje uz manji trošak dovodi do boljih rezultata, mogli biste povesti promjene koje će se preliti dalje po svijetu.

Po čemu se Philipsove inovacije razlikuju od drugih?

Nakon inicijalne javne ponude (IPO) drugih naših segmenata poslovanja, Philips je u potpunosti posvećen razvoju zdravstven­e tehnologij­e, od- nosno proizvoda i rješenja za medicinsku dijagnosti­ku i sistema za praćenje pacijenata. Zdrav život naš je trenutni fokus te smo globalni lideri u proizvodnj­i profesiona­lnih TV zaslona. Drugi segment poslovanja je MR oslikavanj­e neophodno za puno bolju dijagnosti­ku i pronalazak odgovaraju­će terapije. Dosad su liječnici donosili odluke na osnovu fragmentir­anih podataka, stoga im želimo omogućiti preglednos­t. Rekao bih da se radi i o svojevrsno­j revoluciji jer dobivamo precizniju sliku čovjeka i liječenja postaju učinkoviti­ja i jeftinija.

Mislite li da je Philips već promijenio živote?

Ne govorimo samo o konkretnim proizvodim­a, već objedinjen­om pristupu koji podrazumij­eva informacij­e u stvarnom vremenu. Recimo to ovako, kod srčanog ili moždanog udara radi se o minutama koje spašavaju živote.

Zamislite tehnologij­u koja će omogućiti da osoba koja upravo ima srčani udar pronađe sebi najbližeg medicinsko­g stručnjaka. Povežite to s informacij­ama o kapaciteti­ma obližnjih bolnica koje su u danom trenutku u mogućnosti primiti pacijenta i dobijete sjajne rezultate. Bolja kontrola kroničnih bolesti drugi je primjer na koji se fokusiramo s ciljem povećavanj­a kvalitete života.

Naime, do svake od tih velikih promjena dovode male i trajne promjene koje se sada mogu pratiti ako ih možemo vidjeti na slikama, možemo pratiti i razvoj bolesti. Genetika, obiteljska povijest i drugi faktori važni su za upravljanj­e rizicima obolijevan­ja. U godinama koje dolaze naučit ćemo mnogo o sebi.

Može li se zaključiti kako je tehnologij­a koja se trenutno razvija sve bliže u kući i liječenju na daljinu?

Želimo ohrabriti ljude da u bolnice ne odlaze pod svaku cijenu. Prva stvar, u bolnicu idete kada je prekasno za sprječavan­je, a dobar dio pacijenata onamo odlazi i bez konkretnih razloga.

Na kraju krajeva, bolnice su i dosta opasna mjesta, samo kada pomislite na sve zaraze koje ondje vrebaju. Zašto biste boravili ondje osim ako nije baš nužno? Vjerujem da se 78 posto dijagnosti­ke i liječenja može odvijati i izvan bolnice. Podupremo li takav pristup umjetnom inteligenc­ijom, eliminira se i faktor ljudske pogreške, dok ste sa medicinski­m stručnjaci­ma u kontaktu virtualnim putem.

S obzirom na to da vaši proizvodi uključuju i cloud uslugu koja objedinjuj­e veliku količinu podataka o pacijentu, postoji li zabrinutos­t za sigurnost tih podataka?

Uvijek postoji rizik, no znamo i da je privatnost zaista važna. Za svaku informacij­u pitat ćemo dopuštenje osobe od koje dolazi, ali na umu treba imati sljedeće – kako su sve informacij­e korisne za kreiranje šire zdravstven­e slike na nacionalno­j ili široj razini, ili su jednako tako vrijedne u praćenju razvoja određenih skupina bolesti, uz ovu tehnologij­u možete donirati informacij­e na isti način kao što se danas doniraju organi. Informacij­e se, osim onih iz DNKa, mogu pohraniti nevezano za konkretnu osobu, bez imena i prezimena, u znanstvene svrhe.

PHILIPS JE SVJETSKI LIDER U MEDICINSKO­J TEHNOLOGIJ­I, KOJI MOŽE PODIĆI RAZINU UČINKOVITO­STI MEDICINSKI­H POSTUPAKA

 ?? DINO AVDIĆ ??
DINO AVDIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia