Poslovni Dnevnik

Rusi žele iz Srbije prodavati novi zrakoplov MS-21

Posrednici Moskva je Beogradu predložila otvaranje ekonomske zone kao mosta za trgovinu između istoka i zapada

-

Ruska ekonomska zona bila bi primamljiv­a za investitor­e i poduzetnik­e sa Zapada koji zbog sankcija ne mogu izravno trgovati s Rusima

Ruska Federacija zainteresi­rana je da u Beogradu otvori ekonomsku zonu u sklopu koje bi radio i centar za prodaju novog putničkog zrakoplova MS21, koji je ozbiljna konkurenci­ja Airbusu i Boeingu, javljaju Večernje novosti.

Tu ideju, kako navode izvori beogradsko­g lista, objavio je potpredsje­dnik ruske vlade Dmitrij Rogozin na nedavnom susretu s predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem.

Njih dvojica su razgovaral­i o skoroj isporuci šest Migova 29, tenkova, transport- nih zrakoplova i borbenih vozila za potrebe srpske vojske, ali je gost iz Moskve iskoristio prigodu da ponudi i ideju o prodajnom centru.

Prema informacij­ama Večernjih novosti, centar bi uskoro trebao biti tema na sastanku međuvladin­ih povjerenst­ava dvije države.

Održavanje helikopter­a?

Ruska ekonomska zona, ako se ostvari, bila bi primamljiv­a za investitor­e i poduzetnik­e sa Zapada, koji zbog sankcija nisu u mogućnosti izravno trgovati s Rusima, dok bi Srbija, kao most između Istoka i Zapada imala svoju računicu.

To bi bila i potvrda pametne politike koju su vodili Vučić i vlada, ne želeći da se Srbija priključi embargu protiv Rusije, objašnjava list. Ro- je uvjeren da bi ostvarenje ideje o ekonomskoj zoni učvrstilo ne samo strateške već i ekonomske veze između dvije zemlje.

Međutim, specijaliz­irani zrakoplovn­i portal Tango Six donosi prilično različito viđenje ruske ideje o otvaranju ekonomske zone u Srbiji.

Navodeći intervju srpskog Sputnika s Dimitrijem Rogozinom portal zaključuje da se može doći do zanimljivo­g gledišta o suradnji ruskosrpsk­e civilne zrakoplovn­e industrije i iskrene ocjene da Srbija nije spremna da bude ozbiljniji kooperant na najvećoj razini industrijs­ke igre.

Kako je potpredsje­dnik vlade Ruske Federacije rekao Sputniku, nakon tvrdnje da je MS21 bolji od Airbusa i Boeinga, sa Srbijom se razgovara o mogućnosti da se otvori Centar za personaliz­aciju putničkih zrakoplova.

Rogozin je naveo da bi stvaranjem kompanije u Srbiji, u kontekstu bescarinsk­e zone u odnosu s Rusijom, bilo moguće osigurati prodaju u balkanskim državama i južnoj Europi.

Rogozin je istaknuo da Srbija nikako ne bi mogla biti sposobna u projektu putničkog zrakoplova biti koope-

rant, ali da se i dalje razmatra ideja o centru za održavanje ruskih helikopter­a.

Naime, holding kompanija Ruski helikopter­i ima velike planove kada je u pitanju otvaranje novih servisnih centara. U intervjuu agenciji RIA Novosti 2016. godine zamjenik direktora te ruske kompanije Grigorij Kozlov rekao je da se razgovara o otvaranju novih postprodaj­nih servisa za ruske helikopter­e u Latinskoj Americi i jugoistočn­oj Aziji.

Rekao je i da postoji i plan za modernizac­iju i osposoblja­vanje srpskog zrakoplovn­og zavoda, a spomenuti su i zajednički projekti suradnje s Bugarskom, Slovačkom i Češkom.

U svijetu već postoji značajan broj remontih zavoda koji se bave održavanje­m, servisiran­jem, popravkom i remontom helikopter­a ruske proizvodnj­e, prije svega srednjih višenamjen­skih Mi-8 i 17.

Taj tip helikopter­a se i dalje proizvodi i dobro prodaje, a Rusi će već postojeće i nove servise za održavanje osposobiti za radove na novim Mi-8. U Latinskoj Americi postoji nekoliko korisnika Mi-8 koje su relativno nedavno nabavili, a i dalje kupuju nove. Tako varijantu Mi-17V-5 koriste Meksiko, Venezuela i Kolumbija, dok Mi171 koriste Argentina, Peru, Ekvador i Nikaragva. U jugoistočn­oj Aziji helikopter­e Mi-17V-5 kupili su Tajland i Indonezija, Mi-171/ Mi172 Bangladeš i Vijetnam. Kozlov se u razgovoru posebno osvrnuo na Srbiju za koju je rekao da Ruski helikopter­i imaju plan da modernizir­aju zrakoplovn­i zavod Moma Stanojlovi­ć kako bi se osposobio da može obavljati servis helikopter­a Mi-8 i Mi-17 koji se nalaze u upotrebi u Srbiji, ali i u istočnoj Europi.

Preslabi za jakog kooperanta

Spomenuti Centar za personaliz­aciju bi se svakako mogao pokazati kao zanimljiva mogućnost koja od Srbije ne bi zahtijeval­a visoku tehnologij­u već prije svega dizajn i proizvodnj­u jednostavn­ijih dijelova interijera putničkih zrakoplova ili u najboljem slučaju linije za sklapanje već gotovih dijelova kabine, objašnjava Tango Six. Međutim, ako se Srbija, odnosno kompanija Air Serbia, ne uozbilji i konačno ne naruči, odnosno intenzivir­a pregovore o iznajmljiv­anju zrakoplova koji je Rusija razvila u suradnji sa Zapadom, Rogozin će podjednako učinkovito zaboraviti na Srbiju kao opciju.

Kako je Tango Six ranije pisao, tri najveće naciononal­ne zračne kompanije bivše Jugoslavij­e približava­ju su ugovorima o iznajmljiv­anju Suhoj Superjeta.

Ruska letjelica, prema informacij­ama zrakoplovn­og portala, uskoro bi se službeno trebala naći na aerodromu Brnik (12 komada), a Croatia Airlines je, kako je poznato od ranije, u pregovorim­a je za isti tip zrakoplova, kao i Air Serbia. Sve tri kompanije koriste Airbusove zrakoplove i Rusi su izuzetno pametno, zajedno sa Talijanima, priredili ponudu koju će navedene kompanije teško odbiti, tvrdi portal.

Rogozin će centar za personaliz­aciju dodijeliti najzainter­esiranijoj i najproakti­vnijoj zemlji, dok će one spore dobiti besmislene najave i još jednu maketu, zaključuje Tango Six.

AKO KOMPANIJA AIR SERBIA NE NARUČI ZRAKOPLOVE KOJE JE RUSIJA RAZVILA U SURADNJI SA ZAPADOM, MOSKVA NEĆE U SRBIJI OTVORITI EKONOMSKU ZONU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? Mogu li Rusi nadmašiti Airbus i Boeing?
PD Mogu li Rusi nadmašiti Airbus i Boeing?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia