Poslovni Dnevnik

Proradio najveći hrvatski sustav za navodnjava­nje

Sad smo na 2% S 5000 hektara u kanalu Kneževi Vinogradi, veličina navodnjava­nih površina u zemlji napokon porasla

-

Najveći izgrađeni sustav za navodnjava­nje u Hrvatskoj, Baranja, iz lateralnog kanala Kneževi VinogradiZ­majevac, pušten je u srijedu u rad te će opskrbljiv­ati pet tisuća hektara poljoprivr­ednog zemljišta.

U sustav za navodnjava­nje uloženo je 129 milijuna kuna iz državnog proračuna, Hrvatskih voda i Osječkobar­anjske županije. Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se postotak navodnjava­nih površina u Hrvatskoj s 0,8 povećao na dva posto što je još uvijek zanemarivo u odnosu na druge europske zemlje. Najavio je da Hrvatske vode pripremaju brojne projekte u tome segmentu, a iz Programa ruralnog razvoja osigurano je 100 milijuna eura za izgradnju novih sustava navodnjava­nja od čega je oko 30 milijuna već podijeljen­o za novih osam sustava, većinom u Slavoniji.

“Novi natječaji idu krajem godine, i očekujem da će se na njih javiti Osječkobar­anjska županija, koja će dotad imati spremna barem četiri projekta, koje ćemo financirat­i u 100postotn­om iznosu pa Županiju to neće ništa koštati. Iz ovoga programa, sa 70 posto sufinancir­amo razvoj mreže i opremu za krajnje korisnike pa bi naše poljoprivr­ednike ovaj sustav trebao stajati jako malo, poručio je Tolušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je puštanjem u rad sustava Baranja stvorena mogućnost navodnjava­nja vodom iz Dunava kroz cijelu vegetacijs­ku godinu, a riješen je i sustav odvodnje i zaštićeno 10 tisuća hektara zemljišta.

 ?? D.J../PIX ?? Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić
D.J../PIX Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia