Poslovni Dnevnik

EuEuropa ststvara trtrgovins­ko cacarstvo od polovice svijeta

svijet

- TOMISLAV PILI

Predvodnik Osim s Kanadom i Japanom, Bruxelles sklapa još tri velika sporazuma

Zaokret u američkoj vanjskotrg­ovinskoj politici rezultira time da Europa postaje globalni lider u oblikovanj­u novih trgovinski­h pravila. Nakon što je jedna od prvih odluka predsjedni­ka Donalda Trumpa bilo povlačenje američkog potpisa s Transpacif­ičkog partnerstv­a ( TPP) te ponovno pregovaran­je Sjevernoam­eričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) s Kanadom i Meksikom, Europa u tišini stvara trgovinsko carstvo koje će obuhvaćati pola svijeta.

Sljedeći cilj

Nakon što će dugoočekiv­ani trgovinski sporazum s Kanadom (CETA) stupiti na snagu u rujnu, a nedavno je sklopljen sporazum s Japanom, sljedeći cilj Europske unije je sklapanje sporazuma u Aziji, Pacifiku i Južnoj Americi. Ako sve prođe po planu, do kraja godine biti će potpisani sporazumi s Meksikom, zatim skupinom Mercosur (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj) te skupinom azijskih i pacifičkih država koja uključuje Australiju, Novi Zeland, Vijetnam, Maleziju i Indoneziju.

U tom bi slučaju europski trgovinski sporazumi povezali tržišta s dvije milijarde stanovnika koja su zaslužna za gotovo pola svjetskog BDPa. Tu su isključeni zaustavlje­ni pregovori Bruxellesa sa SADom i Indijom. Za usporedbu, trenutni trgovinski sporazimi Amerike povezuju tržišta sa 700 milijuna potrošača koja čine trećinu svjetskog gospodarst­va. Štoviše, Washington ne pokazuje volju za sklapanjem novih soporazuma, iako je predsjedni­k Trump izjavio da će trgovinski povezati SAD i Veliku Britaniju kada ta država izađe iz EU.

Brexit je jedan od glavnih motiva europske utrke u trgovinsko­m povezivanj­u svijeta. Naime, EU predvodi u svjetskoj trgovini s udjelom od 16,8 posto, dok SAD sudjeluju s 15 posto, a Kina sa 13,4 posto. No, europski primat mogao bi ugroziti odlazak Britanije, pete svjetske ekonomiu je. U Bruxellesu ne skrivaju da je nova Trumpova politika zaslužna za veću privlačnos­t Europske unije. “Druge države osjećaju da trebaju potražiti nove prijatelje i saveznike, tako da je povećan interes za suradnju s Europom”, izjavila je Reutersu europska povjerenic­a za trgovinu Cecilia Malmström. Europski primat svjetskoj trgovini u narednim će godinama pokušati osporiti Kina, smatraju ekonomisti.

Kineski izazov

Ta je država još 2009. pretekla Njemačku kao vodećeg svjetskog izvoznika, a trenutno pokušava zagospodar­iti svjetskim brodarstvo­m i proširiti vlasništvo nad lukama širom svijeta. Tu je i ambiciozni plan predsjedni­k Xi Jinpinga o prometnom povezivanj­u Azije, Afrike i Europe projektom Novi put svile. Međutim, Kinu u većoj slobodnoj trgovini sa svijetom sprečava njezin političkoe­konomski sustav.

“Dok se dogodi kineska tranzicija prema liberalnom političkom i ekonomskom sustavu, iskreno sumnjam da oni mogu biti svjetski predvodnic­i”, ističe Erik Nielsen, glavni ekonomist talijansko­g UniCredita. Najveći problem Pekinga su ograničava­nja stranih ulaganja te česte promjene regulative. No, i Europa ima svoje mane. Tako su kanadski dužnosnici spočitaval­i sporost briselske administra­cije, potrebu da se svi dokumenti prevode na 24 jezika te ratificira­nje u više od 30 nacionalni­h i regionalni­h parlamenat­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia