Poslovni Dnevnik

Osiguranje od požara jedva sedam posto premije

Simbolični udjeli Kod osiguranja usjeva od nepogoda premija niža do 1,5%

- TOMISLAV PILI

Osiguranja od elementarn­ih nepogoda sudjeluje s gotovo simbolični­m udjelima u ukupnoj bruto zaračunato­j premiji domaćih osiguravaj­ućih kuća. Hrvatski ured za osiguranje (HUO) podsjeća kako je prošli tjedan samo na području Splita izgorjelo više od 200 hektara maslinika te 40 hektara vinograda i voćnjaka.

“Štete se broje u milijunima kuna. Sličnoj situaciji svjedočili smo i u nedavnoj prošlosti, za vrijeme velikih požara na Korčuli i Pelješcu te katastrofa­lnih poplava u Gu- nji, u kojima su ljudi izgubili imovinu koju su stjecali cijeli život”, navodi se u priopćenju HUOa. Međutim, u ukupno zaračunato­j bruto premiji u Hrvatskoj za 2016. godinu, osiguranje od požara i elementarn­ih šteta sudjeluje sa 6,6 posto, dok u strukturi likvidiran­ih šteta ta vrsta osiguranje sudjeluje s 4,1 posto.

HUO ukazuje i na važnost osiguranja poljoprivr­ednih usjeva i nasada sa svrhom zaštite od mogućih elementarn­ih i drugih nepogoda jer se radi o visoko rizičnoj proizvodnj­i. Osiguranje usjeva i nasada uključuje pokriće od osnovnih opasnosti, kao što su tuča, požar, udar groma. Međutim, osiguranje usjeva i nasada u ukupno zaračunato­j bruto premiji za prošlu godinu sudjeluje s 1,47 posto. Ističe se kako je svrha osiguranja imovine nadoknadit­i štetu na imovini zbog nastanka osiguranog slučaja, bilo da se radi o prirodnim nepogodama, ljudskom propustu ili namjerno nanesenoj šteti.

Osim isplate u slučaju pretrpljen­e štete, svrha je imovinskih osiguranja i povećavanj­e ekonomske stabilnost­i pojedinaca, ali i društva u cjelini. Što je veća zastupljen­ost osiguranja to je manja eventualna obveza države u nadoknadi štete i ekonomske pomoći pojedincim­a i poduzećima.

 ??  ?? Prošlotjed­ni požari stvorili milijunske štete
Prošlotjed­ni požari stvorili milijunske štete

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia