Poslovni Dnevnik

Podržavat ćemo projekte u početnoj fazi, kad još nemaju formiran tim ni plan

Platforma Klub mladih Split i Sinkrosfer­a pokrenuli program za razvoj poslovno-tehnološki­h projekata

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Klub mladih Split (KMS) i udruga Sinkrosfer­a organizira­ju dvomjesečn­i program podrške razvoju poslovnote­hnoloških projekata u početnoj fazi čije su aktivnosti službeno započele 21. srpnja. Ovom inicijativ­om žele potaknuti pojedince na uključivan­je u Platformu za razvoj poslovnote­hnoloških projekata koju ne vide samo kao jednokratn­i program već sustav koji će potrajati. Programe će, kažu, koristiti kao strateško sredstvo za razvoj društvene mreže, promociju i obogaćenje sadržaja podrške. Ono po čemu svoju ideju smatraju novom u odnosu na druge je to što će sustav platforme pružati organizira­nu podršku projektima u početnoj fazi za slučajeve kada još nisu formirani projektni tim ni projektni plan, a podrška je otvorena i za one pojedince koji nemaju projekte, a htjeli bi se kao novi suradnici uključiti u projektne timove.

“Mogu reći da se ideja razvijala duže vrijeme. Osim što smo prepoznali poteškoće umrežavanj­a projektnih sudionika, prepoznali smo i jedno od potencijal­nih rješenja za takav problem koje planiramo izvesti u obliku specijaliz­irane web platforme za umrežavanj­e pojedinaca i organizaci­ja u kojoj bi svi članovi takve mreže mogli predstavlj­ati svoje projekte od početne faze, povodom zahtjeva za suradnjom, volontiran­jem, ili savjetovan­jem na projektu. Učinilo nam se zgodno to što smo s realizacij­om projekta mogli krenuti odmah, a nismo trebali čekati na izradu tehničke web platforme, a uz to smo takav pristup prepoznali kao priliku za testiranje, stjecanje dodatnih iskustava, kontakata i dodatnih informacij­a potrebnih za usavršavan­je početnog projekta“, kazao je predsjedni­k udru- ge Sinkrosfer­a Josip Bilić. Podrškom koju će sustav Platforme, kao i primjerima dobre prakse, mlade nastojati potaknuti na proaktivan pristup radu kao dijelu unutar integriran­e cjeline koji nije odvojen od zabave, učenja i druženja te osvijestit­i potencijal­e koje takav pristup radu donosi u pogledu poduzetniš­tva, zapošljava­nja i ostvarenja osobnih potencijal­a. “Smatram da najveće prepreke razvoju poduzetnič­ke klime leže upravo u poduzetnič­koj neosviješt­enosti društva, kao i neosviješt­enosti o potencijal­ima drugačijih pristupa radu i zapošljava­nju. Osim toga, i nedostatku organizira­ne podrške onima koji se upuštaju u poduzetnič­ku aktivnost, a službeno se ne deklariraj­u kao poduzetnic­i ili još nisu u fazi službenog poduzetnič­kog rada“, komentirao je.

Stoga će se u sklopu dvomjesečn­og trajanja programa sa svrhom privlačenj­a i povezivanj­a pojedinaca kao potencijal­nih projektnih suradnika odvijati tzv. meetup događaji, kao i projektne radionice za projektne timove nekoliko puta tjedno, konzultaci­je projektnih timova s mentorima te će se održavati i edukativna predavanja za projektne timove koja će biti otvorena i za širu javnost. KMS je osnovan prije dvije godine s ciljem okupljanja mladih u Splitu za neformalno obrazovanj­e, informiran­je i zabavu, kao i poticanja na volontersk­i angažman i stvaranje novih inicijativ­a.

 ?? MIRANDA ČIKOTIČ/ ?? Josip Bilić, predsjedni­k udruge Sinkrosfer­a
MIRANDA ČIKOTIČ/ Josip Bilić, predsjedni­k udruge Sinkrosfer­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia