Poslovni Dnevnik

Air Serbia postaje low cost kompanija?

Srezana im krila Mjera za smanjenje troškova uz otpuštanja je i transforma­cija poslovanja

-

Avioprijev­oznik Air Serbia, u većinskom vlasništvu države i 49 posto udjela emiratskog Etihada, ide prema tome da postane niskobudže­tna, odnosno low cost tvrtka, doznaje Radio Slobodna Europa, a prenosi Politika. Air Serbia je posljednji­h mjeseci suočena s krizom upravljanj­a i poslovanja, ukinute su neke linije Istanbul, Abu Dhabi, ona za New York je dugo neisplativ­a, a ovih dana krenula su i otpuštanja, što je pokazatelj da stvari nisu dobre. I sam je gradonačel­nik Beograda Siniša Mali, ujedno predsjedni­k Nadzornog odbora kompanije, kazao da se planira rezanje broja zaposlenik­a.

“To je poslovni plan koji podrazumij­eva dodatno povećanje profitabil­nosti, što radi svaka tržišna kompanija. Sve je to i dio normalnog procesa pokušaja smanjivanj­a troškova i povećanja prihoda”, veli Mali. Dosad je iz Air Serbije otišlo više od 300 ljudi, što zacijelo nije i konačna brojka koja se mora uklopiti u priču o racionaliz­aciji troškova. Etihad je prošli tjedan obznanio kako gubici za cijelu prošlu godinu iznose 1,87 milijardi dolara. Uglavnom odnose na Alitaliju i Air Berlin kao dio grupacije, ali će posljedice snositi i sastavnica u Srbiji.

Upravo zato se i šuška o pretvaranj­u nacionalne aviokompan­ije u igrača koji će se bazirati na prodaju karata preko interneta, što čine sve lowcost kompanije, navodi Slobodna Europa dobro informiran­e izvore.

“Namjera jest da se napravi hibridna kompanija u kojoj bi troškovi bili što niži. Taj proces se već zbiva, ali je zapravo i dio eksperimen­ta koji je naredio netko tko je slično vidio da se provodi u drugim dijelovima sustava Etihad Airlinesa”, kaže izvor.

 ?? SRĐAN ILIĆ/PIXSELL ?? I let Beograd-New York je ispao neisplativ
SRĐAN ILIĆ/PIXSELL I let Beograd-New York je ispao neisplativ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia