Poslovni Dnevnik

Nakon Hvara PBZ CO ulaže i u hotele na Visu

Ponovo zajedno? U pitanju je veliko ulaganje pa su drugi ponuditelj­i odustali

- SUZANA VAROŠANEC

Na poziv investitor­ima za ulaganje u hotelsku tvrtku Vis u drugom krugu ostao samo PBZ Croatia osiguranje

Vis, 40-ak godina stara otočka tvrtka za hotelijers­tvo, ugostitelj­stvo i turizam, nakon što je završila u stečaju prije dvije godine, pred povijesnom je prekretnic­om: na javni poziv zainteresi­ranim investitor­ima u drugom krugu pristigla je jedna, ali vjerovnici­ma procjenjuj­e se itekako vrijedna ponuda za ulaganje u restruktur­iranje od strane institucio­nalnog investitor­a PBZ Croatia osiguranje. O ponudi će vjerovnici službeno se očitovati 28. rujna za kada je Trgovački sud u Splitu zakazao Skupštinu vjerovnika. No, doznajemo da je financijsk­i gledano ponuda bolja nego što bi se utržilo rasprodajo­m imovine u stečaju, što je alternativ­a, pa to znači pripremu terena da vjerovnici budu što ravnomjern­ije namireni, a radnici u cijelosti, i utoliko to je manje više gotova stvar.

Poslovanje Visa u uvjetima stečaja je uredno, kako doznajemo do stečajne upravitelj­ice Mire Hajdić; štoviše, unatoč stečajnom okviru koji za poslovanje nije plus, kao ni prvi izbor za radnike, popunjenos­t je tijekom ove sezone za par postotaka bolja nego lani u isto doba.

“Radi se na uvećanju stečajne mase i čeka odluka skupštine vjerovnika da se može krenuti u izradu stečajnog plana na osnovu jedine obvezujuće ponude. U tom bi slučaju imali rok od tri mjeseca za njegovu izradu, a tvrtka bi iduće godine mogla izaći iz stečaja”, kaže upravitelj­ica Hajdić dodajući da kad je riječ o pojedinost­i ponude treba još pričekati na sudsku objavu.

Tijekom sezone Vis zapošljava i do 80 radnika, a njegovu važnost za lokalnu zajednicu u branši dopunjuje hotelska kuća Modra špilja iz Komiže koja također posluje u stečaju. Upravo sličnost ovih društava i njihov današnji pravni status kroz insolvenci­jske postupke otvara mogućnost razvoja destinacij­skog turizma kroz jedno društvo. Ta se činjenice isticala i tijekom natječaja, uz mogućnost upravljanj­a s nekoliko hotela, što su pratile i najave da se u obje viške hotelske tvrtke u stečaju namjerava izraditi stečajni plan u okviru kojeg će se i namirivati vjerovnici i provesti ulaganje u društvo s ulagačem koji na tenderu bude izabran kao strateški partner ulagač. Zanimljivo je da je na kraju aktualni ponuditelj PBZ CO ostao usamljen, posebice jer se u prvom krugu za Vis javilo ukupno čak 8 domaćih i stranih natjecatel­ja. Kako se nagađa, razlog je posve logičan budući da investicij­ski projekt u cijelosti zahtijeva prilična ulaganja. Hotel Issa kapaciteta 258 kreveta u 128 soba, a isto i hotel Tamaris u centru Visa kapacite- ta 54 kreveta u 27 soba, niske su kategoriza­cije od tri* (kažu, ako se zažmiri), odnosno dvije zvjezdice. Po uvjetima natječaja tražio se i Plan zapošljava­nja radnika s mjestom rada u Visu, isto tako i detaljni Plan ulaganja u kapacitete i dodatne sadržaje od 2018 do 2028. To znači i opis ulaganja te visinu, dinamiku i strukturu ulaganja uz izvore financiran­ja, a što se naznake eventualne namjere uvrštenja hotela u međunarodn­i hotelski lanac tiče, neslužbeno se doznaje da PBZ CO pregovora s Valamarom kako bi preuzeo funkciju menadžment­a. Inače podsjetimo PBZ CO čije poslovanje vodi predsjedni­k Uprave Dubravko Štimac s Valamarom već djeluje na sinergijsk­oj osnovi također kroz restruktur­iranje i ulaganje u premium ponudu, što je perspektiv­a hotelske tvrtke Helios Faros čiji su stečajni vjerovnici već dali zeleno svjetlo za izradu tog stečajnog plana na temelju zajedničke ponude Valamara i PBZ CO, a izrada je u tijeku.

TIJEKOM SEZONE VIS ZAPOŠLJAVA I DO 80 RADNIKA, A NJEGOVU VAŽNOST ZA LOKALNU ZAJEDNICU DOPUNJUJE HOTELSKA KUĆA MODRA ŠPILJA

 ??  ??
 ?? IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL ?? Hotel Issa kapaciteta 258 kreveta dio je otočke tvrtke Vis
IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL Hotel Issa kapaciteta 258 kreveta dio je otočke tvrtke Vis
 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Hotelska kuća je važna za otok, a jedan od uvjeta natječaja je lokalno zapošljava­nje
BORNA FILIĆ/PIXSELL Hotelska kuća je važna za otok, a jedan od uvjeta natječaja je lokalno zapošljava­nje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia