Poslovni Dnevnik

Norveški državni fond ide u globalni šoping dionica

Burze ////

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Kad nestane nafte Fond je dobio zeleno svjetlo države da promijeni portfelj

U širenje dioničkog portfelja fond kreće premda su svjetska dionička tržišta u usponu već osmu godinu

Norveški državni mirovinski fond, inače najveći takav fond u svijetu s 970 milijardi dolara imovine, sprema se u globalnu kupovinu. Fond je dobio nalog države da imovinu uloženu u dionice poveća sa 60 na 70 posto unatoč činjenici da su svjetska dionička tržišta u usponu osmu godinu zaredom. Najava globalnog šopinga motivirana je povećanjem prinosa budućim generacija­ma Norvežana jednom kad se iscrpe tamošnje zalihe nafte.

Rekordni prinos

“Ne gledamo da je tržište precijenje­no ili podcijenje­no, jesu li obveznice i dionice skupe ili jeftine”, rekao je Bloombergu zamjenik predsjedni­ka Uprave Trond Grande. Pri tome će, dodaje, kratkoročn­i izgledi o rastućim rizicima igrati malu ulogu. Odluka o ulaganju u dionice donesena je na “strateškoj razini”, odnosno na dugoročnim očekivanim povratima zbog kojih bi fond bio spreman preuzeti rizike.

Norveški mirovinski fond udvostruči­o je vrijednost u posljednji­h pet godina i kontinuira­no povećava rizičnost portfelja. Prinosi u drugom kvartalu iznosio je rekordnih 202 milijarde kruna, odnosno 26 milijardi dolara, nakon 499 milijardi kuna u prva tri mjeseca ove godine. Prema internetsk­oj stranici, u portfelju fonda nalazi se 1,3 posto svih globalnih kompanija u 77 zemalja, a ulagačka strategija svodi se na praćenje indeksa, uz ponešto aktivnog upravljanj­a portfeljem, od osnivanja 4 posto.

Jeftina nafta problem

Sve više fond se širi na tržišta u nastajanju, a dozvola za veći ulazak u dionice tražena je nakon što je država prošle godine po prvi puta počela povlačiti dio novca zbog pada cijena nafte.

Postojeća struktura portfelja podijeljen­a je na dionice koje čine 65,1 posto imovine, 32,4 posto na obveznice, a 2,5 posto uloženo je u nekretnine. Novi mandat traži da 70 posto bude uložen u dionice, 30 posto u obveznica, a sedam posto u nekretnine koje će ubuduće biti odvojene od glavnog portfelja.

 ??  ?? Drugi čovjek fonda Trond Grande poručio da neće gledati jesu li dionice skupe ili ne
Drugi čovjek fonda Trond Grande poručio da neće gledati jesu li dionice skupe ili ne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia