Poslovni Dnevnik

Bloomberg: Hrvatska među 10 najsigurni­jih ekonomija

Globalni indeks rizika Uslijed očekivanja niske stope inflacije od 1,2% na 14. mjestu, ali 75. po nezaposlen­osti

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Globalni indeks rizika u ekonomiji, a koji u obzir tek četiri kriterija, pokazao se po Hrvatsku povoljna pa je na temelju tri od četiri mjerena podatka uvrštena među najmanje rizične ekonomije svijeta.

Riječ je o indeksu iza kojeg stoji ugledni Bloomberg, a koji mjeri udio međunarodn­ih pričuvi centralne banke isključuju­ći državno zlato u BDPu, udio nezaposlen­ih u društvu, stopu inflacije te stopu fluktuacij­e tečaja.

Hrvatska ima visok udio pričuve, od čak 26 posto pa je po tom kriteriju među devet najmanje rizičnih zemalja na svijetu, a uslijed očekivanja niske stope inflacije od svega 1,2 posto na 14. je mjestu u svijetu. Loš rezultat izmjeren je u području nezaposlen­osti po kojoj smo rizična zemlja.

Prema svjetskoj organizaci­ji rada Hrvatska bi u ovoj godini trebala imati stopu anketne nezaposlen­osti od 11,7 posto pa smo na tek 75. mjestu među 82 zemlje kojima su mjereni rezultati.

Hrvatskoj nije mjerena fluktuacij­e tečaja domaće valute. Ukupno Hrvatska ima dobar dojam u ukupnom istraživan­ju koje je uzelo u obzir vrlo usko područje ekonomije. Rusija je tako na lošijem mjestu od Hrvatske po pitanju priču- ve između ostalog i zbog činjenice da njezina centralna banka ima popriličan udio rezervi u zlatu koje nije uzeto u obzir.

Stopa inflacije često raste brže ako gospodarst­vo intenzivno raste pa ako se kao parametar ne uzima rast BDPa već samo inflacija niska razina poskupljen­ja može se percipirat­i kao faktor dodatne stabilnost­i.

Najmanje rizična zemlja po stopi inflacije je Švicarska, po udjelu rezervi u BDPu Hong Kong, a po kriteriju nezaposlen­osti Katar sa samo 0,3 posto nezaposlen­ih.

PREMA SVJETSKOJ ORGANIZACI­JI RADA HRVATSKA BI U OVOJ GODINI TREBALA IMATI STOPU ANKETNE NEZAPOSLEN­OSTI OD 11,7 POSTO

 ??  ?? Nedostatak radnih mjesta najveći uteg
Nedostatak radnih mjesta najveći uteg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia