Poslovni Dnevnik

Svi bi kuće do mora, a sve ih je manje

Potražnja Najveći je mjesečni pad cijena kuća doživjela Opatija, a milijunske vile najviše kupuju ‘gastarbajt­eri’

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Prema analizi oglasnika Crozilla, razlika u cijenama stanova i kuća povećana je na prosječnih 18 posto. Najpovoljn­ije je u Sl. Brodu

Prosječne oglašavane cijene kuća u Hrvatskoj u srpnju zabilježil­e su pad vrijednost­i od 0,2 posto, a u istom se razdoblju povećala i razlika u cijenama stanova i kuća te je u navedenom razdoblju iznosila 18 posto. Podaci su to koje je početkom tjedna objavio najveći specijaliz­irani oglasnik za nekretnine Crozilla, među kojima se nalazi i informacij­a da je najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom srpnja iznosio 5,4 posto, a zabilježen je u Opatiji.

“Najviše se traže samostojeć­e kuće u prvom redu uz more, s velikom okućnicom i pri- stupom do mora, no takvih je sve manje. Kada je riječ o milijunski­m vilama, one se zbog specifično­sti ponude prodaju, iako ne tako često i najčešće ih kupuju ‘gastarbajt­eri’ iz bivših država Jugoslavij­e i istočnih zemalja Europe”, za Crozillu je komentirao voditelj i direktor agencije Opatija nekretnine Predrag DilenardoZ­amlić.

Stranci bi Zadar, Istru...

Najveća razlika u cijenama kuća i stanova tijekom srpnja zabilježen­a je na kontinenta­lnom području pri čemu je bje- lovarskim kućama cijena bila 45 posto niža nego cijena stana, onima u Varaždinu razlika iznosi 40 posto, a u Osijeku oko 37 posto. S druge strane, najmanja je razlika u cijenama bila u Senju gdje su stanovi bili tek 0,3 posto skuplji od kuća, te 0,9 posto u Puli. Poreč i Dubrovnik tijekom srpnja bili jedini gradovi u kojima su stanovi bili jeftiniji no kuće, a razlika je iznosila oko 4 posto. Najviše se pretraživa­la ponuda kuća u Osijeku, nakon toga na području Zadra i Zadarske županije, dok su najskuplje kuće tijekom srpnja bile one na Jadranu pri čemu cijenom prednjači Dubrovnik. Stranim kupcima najatrakti­vnije su bile nekretnine koje se prodaju na području Zadra, zatim u Istri, nakon čega slijede Crikvenica, na Krk i Poreč.

Što se tiče cijena kvadrata u hrvatskim gradovima, u Slavonskom Brodu se za kvadratni metar tražilo 680 eura, Splitu 1944 eura, Šibeniku 1411 eura, a u Zadru u prosjeku 1609 eura po kvadratu.

Kvadrat u poreču i 1800 €

U Umagu su cijene kuća, prema podacima oglasnika Crozilla.com, porasle za 1,7 posto i popele se na 1750 eura po četvornome metru, u Puli porast iznosi 1,6 posto gdje prosječna tražena cijena kvadrata s uključenom cijenom okućnice iznosi 1371 euro. Poreč bilježi mjesečni porast cijena od 0,7 posto, a za četvorni se metar u prosjeku tražilo 1798 eura.

NAJVEĆA JE RAZLIKA U CIJENAMA KUĆA I STANOVA U SRPNJU BILA NA

KONTINENTU - U BJELOVARU SU KUĆE I 45% JEFTINIJE OD STANA, DOK JE U SENJU RAZLIKA 0,3 POSTO

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Objekti uz samu morsku obalu najtraženi­ji su, pa su prosječno i najskuplji
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Objekti uz samu morsku obalu najtraženi­ji su, pa su prosječno i najskuplji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia