Poslovni Dnevnik

U ‘veliku bačvu’ dolazi se vidjeti, kušati i kupovati

Provjereno domaće Za rakije organsko voće iz Ravnih kotara i Slavonije

- MARTA DUIĆ

U svega tri mjeseca od otvorenja Mashtel rakije su ušle u ponudu restorana diljem županije, u planu su i novi okusi, a turisti im dolaze i iz okolnih gradova

Destilerij­a Mashtel u Ninu nadomak Zadra nezaobilaz­na je lokacija za sve ljubitelje dobre kapljice. Kako tvrde vlasnici Šime Peša i Edvin Šare, za ime Maštel, odnosno po zagrebački ‘kaca’ ili književno ‘velika otvorena bačva’, odlučili su se jer od toga kreće čitava priča proizvodnj­e rakije – od grožđa koje je u njoj do voća koje je tako najlakše transporti­rati. Otvorenje je bi- lo početkom svibnja, a tri mjeseca kasnije mogu se pohvaliti kako je interes za njihovim rakijama i organizira­nim degustacij­ama koje imaju u destilerij­i sve veći.

˝Osim destilerij­e imamo i kušaonicu, a zamišljeno je tako da posjetitel­ji prvo vide gdje rakija nastaje na licu mjesta, upoznaju se s načinom proizvodnj­e, zatim je probaju na šanku te odmah u trgovini koja je u produžetku glavnog prostora i kupe onu koja im se najviše svidjela”, pojasnio je Edvin Šare, jedan od vlasnika Mashtela.

Osluškivan­je potreba

Otkrivaju nam kako im dolaze grupe turista na degustacij­e, i to ne samo iz mjesta koja su u okolici Zadra već i iz drugih obalnih gradova poput Trogira. U ponudi trenutačno imaju 11 vrsta rakija, od tradiciona­lnih medica i travarica do rakije od mandarine, dunje, smokava i rogača, a svo voće koje koriste je organskog podrijetla i isključivo iz Hrvatske, točnije iz Ravnih kotara i Slavonije, ovisno o vrsti voća. Uskoro će izbaciti i nove okusi rakija - višnju, orah i krušku (viljamovku).

“Ovo nam je prva godina tako da još uvijek proučavamo, osluškujem­o potrebe tržišta i pratimo što gosti koji nas posjete najviše traže. Za sada se ne reklamiram­o previše, nemamo potrebe za tim jer gotovo svi koji dođu do nas i prođu obilazak, sa sobom ponesu barem jednu bocu rakije koja ih je najviše oduševila tijekom degustacij­e”, kažu iz Mashtela. ‘Stroj’ zahvaljuju­ći kojem je njihova rakija drugačija, smje- stili su na sredinu same destilerij­e, a nabavili su ga Njemačkoj. Osim toga, i boce u koje se rakije i likeri toče također su iz Njemačke jer su željeli i ambalažom biti neuobičaje­ni i ponuditi tržištu nešto sasvim drugačije. ˝Naše rakije se rade od destilata voćke, ne od macerata i nemaju šećera. Uz to, rakije su od grožđa, a ne od tropa. Primjerice, za našu rakiju od rogača, rogač se melje, fermentira i destilira i to jedini u Hrvatskoj radimo tako˝, pohvalio se Šare.

Imaju i vino

Za dizajn interijera i njegov industrijs­ki izgled zaslužan je El Rustico, odnosno Edvin Šare, koji uz destilerij­u i kušaonicu Mashtel ima i specijaliz­irani salon namještaja u Zadru. Mashtelov asortimano­m rakija i likera može se probati u njihovoj kušaoni u Ninu, a rakije ovog dvojca mogu se pronaći i na menijima restorana u okolici Zadra. Na početku poslovanja surađivali su s tek nekoliko restorana, a danas su se proširili i na razini čitave Zadarske županije po lokalnim restoranim­a. Osim što ih se može kupiti u njihovoj trgovini u sklopu destilerij­e, dostupne su i u Zračnoj luci Zadar u sklopu Duty free shopa. U Iloku imaju i vinograde tako da se u Mashtelu osim rakije mogu kušati i njihova vina i to za sada dvije sorte, graševinu i frankovku. “Fokusirali smo se na turistički aspekt i želja nam je postati dio ponude vinskih cesta”, zaključuje Šare.

 ?? DINO STANIN/PIXSELL ?? Prodajni dio u sklopu destilerij­e Mashtel u kojem je moguće kupiti 11 vrsta rakija
DINO STANIN/PIXSELL Prodajni dio u sklopu destilerij­e Mashtel u kojem je moguće kupiti 11 vrsta rakija
 ??  ?? Edvin Šare i Šime Peša, vlasnici Mashtel destilerij­e uz svoj 'stroj'
Edvin Šare i Šime Peša, vlasnici Mashtel destilerij­e uz svoj 'stroj'
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia