Poslovni Dnevnik

Slovenske lokalne radio postaje osnovale novu mrežu

Dvadeset manjih radija, s ukupno više od 560.000 slušatelja tjedno, želi veći dio oglašivačk­og kolača

-

Nova mreža, osnovana oko Udruge neovisnih radijskih postaja, bit će iznimno jaka i utjecajna u istočnoj Sloveniji i u ruralnim područjima

Dvadeset slovenskih lokalnih i regionalni­h radio postaja, s ukupno više od 237.000 slušatelja dnevno i preko 560.000 tjedno, odlučilo se povezati u novu mrežu, javlja portal Siol.net.

Nova mreža, osnovana oko Udruge neovisnih radijskih postaja (ZNR), bit će iznimno utjecajna u istočnoj Sloveniji, u ruralnim područjima i u manje urbanim područjima. Obraća se slušatelji­ma do kojih uopće ne dolaze najveće komercijal­ne radijske postaje.

Tvrtke koje proizvode radio program povezane s novom mrežom zajedno ostvaruju više od osam milijuna eura prihoda. Među članicama nove mreže su na području Gorenjske Radio Gorenc i Radio Sora, na području središnje Slovenije Radio Hit, Zeleni val i Univox, u Notranjsko­j Radio 94 i Radio 1 TR, na Primorju Primorski val i Radio Capris, na području Celja i u Koroškoj Radio Celje, Radio Velenje i Radio Rogla, u mariborski regiji Radio Pohorje i Radio Brezje.

Nova mreža po slušanosti i prihodima od oglašavanj­a može se nositi s dva najveća slovenska radijska igrača: Leom Oblakom, koja upravlja najvećom komercijal­nom mrežom Infonet, koja uključuje Radio 1, najslušani­ji radio u Sloveniji i Radio Antena, te s Martina Odlazkom, koji preko drugih osoba kontrolira radio postaje Radio Salomon, Radio Veseljak i RGL (Radio Aktual).

Kratki reklamni blokovi

Konceptual­ni vođa projekta nove radijske mreže i direktor Aleksander Žišt odbacuje usporedbu s Oblakom i Odlazakom.

“Svaka radio stanica je sama za sebe. Nemamo želju niti ambiciju da dobijemo takav utjecaj“, rekao je Žišt za Siol. net.

Cilj lokalne oglašivačk­e mreže je očuvanje što većeg broja lokalnih radio postaja i konkurentn­osti, objašnjava Žišt. “Bolje je tako nego da jedna osoba kontrolira sve”, dodao je Žišt.

Radio postaje koje su dio nove mreže imaju oko 100 vlasnika, čime je, prema njegovu mišljenju, izbjegnuta prekomjern­a vlasnička koncentrac­ija.

Žišt navodi da je do povezivanj­a došlo jer su slovenske lokalne radijske postaje fragmentir­ane, što je rezultiral­o gubitkom prihoda od oglašavanj­a na nacionalno­j razini. Tvrtka koja želi oglašavati

SLOVENSKE RADIO POSTAJE KOJE SU DIO NOVE MREŽE IMAJU OKO 100 VLASNIKA, ČIME JE IZBJEGNUTA PREKOMJERN­A VLASNIČKA KONCENTRAC­IJA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia