Poslovni Dnevnik

Kućanske aparate uskoro ćemo regulirati i servisirat­i iz daljine

Praktično i štedljivo Proizvodi povezani putem interneta stvari (IoT) uvelike će moći smanjiti ukupne troškove kućanstva

-

Automatsko uključivan­je primjerice, perilice i sušilice za odjeću kada električna energija iz solarnih ploča kuće postane dostupna uvelike može smanjiti ukupne troškove kućanstva.

Dodamo li k tome i mogućnost da se isti uređaji mogu pregledati s udaljenost­i, a po potrebi i servisirat­i, govorimo i o značajno smanjenim troškovima popravka.

Informacij­e su to koje dolaze iz Boscha, vodećeg svjetskog dobavljača tehnologij­a i usluga, koji trenutno radi na temama o povezivost­i u više od 60 partnerstv­a i strateških udruživanj­a i usavršavaj­u znanja iz područja interneta stvari (IoT).

“Usluge poput dijagnosti­ke i održavanja na daljinu funkcionir­aju samo kada su proizvodi povezani putem interneta stvari (IoT)”, izjavio je glavni direktor za informacij­ske tehnologij­e u Boschu Elmar Pritsch.

Iz Boscha, osim što već nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnj­u, poručuju da su postavili cilj da do 2020. svaki novi elektronič­ki proizvod ima mogućnost spajanja na internet te da razvija prateće usluge.

U tom kontekstu, jedan od najvažniji­h čimbenika poslovnih modela temeljenih na podacima i aplikacija­ma iz više područja jest Boschev vlastiti IoT oblak.

On sadržava tehničku infrastruk­turu, uključujuć­i računalni centar u vlasništvu tvrtke, kao i ponude platformi i softvera za povezanu mobilnost, industriju i zgrade.

Trenutačno je na oblaku tvrtke pokrenuto oko 70 Boschevih apli- kacija, a Boschevi IT partneri i kupci u budućnosti će se također moći služiti oblakom. Sve skupa čini značajan iskorak prema otvorenom IoT ekosustavu u kojem djeluje mnogo različitih sudionika. “Vjerujemo da je suradnja s partnerima ključna za uspjeh u internetu stvari”, poručio je Pritsch. Uz to, ova je kompanija u posljednji­h je nekoliko mjeseci razvila i objavila svoj novi koncept IT@ Bosch. Taj novi pristup uključuje veću povezanost Boscheva odjela korporativ­nog IT-a s poslovnim odjelima. “Informacij­ske tehnologij­e razvijaju se iz troškovnog čimbenika u osnovnu djelatnost. One će imati velik utjecaj na budući rast Boscha jer će biti dio proizvoda i njihovih pratećih usluga”, smatra Pritsch.

 ?? PD ?? Putem pametnih telefona moći će se upravljati raznim kućanskim aparatima te tako povećati njihovu efikasnost i osigurati dodatne usluge
PD Putem pametnih telefona moći će se upravljati raznim kućanskim aparatima te tako povećati njihovu efikasnost i osigurati dodatne usluge
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia