Poslovni Dnevnik

Nadzor prometa u zračnim lukama pomoću Mobilisis MagSense tehnologij­e

Potpuna pokrivenos­t MagSense sustavom rješavaju se tzv. ‘rupe u pokrivanju’ koje nastaju upotrebom radara

-

Iza tvrtke Mobilisis i MagSense sustava za online detekciju slobodnih parkirnih mjesta stoji mnogo uspješnih projekata u Hrvatskoj, a ponajviše izvan Hrvatske. MagSense tehnologij­a s pouzdanošć­u detektira svako zauzeto parkirno mjesto i vrijeme kad to parkirno mjesto opet postane slobodno. Bilježi se točno vrijeme svake promjene zauzetosti parkirnog mjesta, a svako predugo zadržavanj­e na parkirnom mjestu može se alarmirati i prijaviti nadležnim službama. Može se koristiti i za osiguravan­je informacij­a o stanju zauzetosti parkirnog mjesta u realnom vremenu (u gradu ili ostalim parkirnim mjestima na otvorenom). MagSense sustav prenosi precizne podatke o slobodnim parkirnim mjestima u realnom vremenu uz pomoć robusne konstrukci­je i stalne Internet veze. Podaci se mogu koristiti za usmjeravan­je vozača prema najbližem slobodnom parkirnom mjestu čime se smanjuje promet vozila koja traže parkirno mjesto i povećava protok prometa.

MagSense je idealan za trgovačke centre i parkinge u zračnim lukama osobito kada se koristi zajedno sa „online sustavima za plaćanje parkirnih karata“i „uslugama parkirnih nadzornika“. MagSense senzori mogu se na jednostava­n način ugraditi u asfalt svakog parkirališ­ta. MagSense je troosni senzor magnetskog polja koji djeluje uz pomoć prilagodlj­ivog samorefere­ntnog kontrolnog i ekspertnog sustava. Logika odlučivanj­a osigurava točnost stope detekcije za više od 99 %.

Osim što je MagSense sustav idealan za detekciju vozila na raznim parkirališ­tima, ova tehnologij­a može se koristiti i za nadzor prometa u zračnim lukama. U gotovo svim zračnim lukama detekcija i praćenje zrakoplova nisu u potpunosti pokriveni, postoje tzv. rupe u pokrivanju. Radar npr. ima tzv. rupe u pokrivanju zbog zasjenjenj­a i refleksija signala, a taj problem još nije u potpunosti riješen. Mobilisis MagSense senzor ističe se svojom potpunom točnošću detekcije. Nema utjecaja okoline u smislu smanjenja vidljivost­i, padalina, intenzitet­a temperatur­e itd. koji bi umanjivali detekciju. Zbog optimalnih performans­i i brzine podataka Magsense je idealan za detekciju zrakoplova i monitoring, poboljšava­jući preostale postojeće manjkavost­i.

Senzor detektira zrakoplove i sva druga vozila na pisti i rubnim stazama u zračnim lukama te prati ponašanje zrakoplova na zaustavnim linijama i terminalim­a. U zračnoj luci Frankfurt (FRA) nalazi se test polje instalacij­e MagSensa. Može se potvrditi da su svi zrakoplovi precizno detektiran­i te su pored opće detekcije zrakoplova prepoznati i detalji aviona poput prednjeg kotača, prednjeg dijela, glavni kotači i motori. Senzor može čak razlikovat­i radi li se o motoru pod punim opterećenj­em ili bez opterećenj­a.

Ova klasifikac­ija omogućuje točnu lokalizaci­ju zrakoplova na zaustavnoj traci ili na njegovom parkirnom mjestu te samim time rezultira optimalnim navođenjem pilota do zaustavne trake.

LOGIKA ODLUČIVANJ­A OSIGURAVA TOČNOST STOPE DETEKCIJE ZA VIŠE OD 99%

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia