Poslovni Dnevnik

Do 2030. učestalost vožnje biciklom povećat će se za 50 posto

Inicijativ­a Europska biciklisti­čka federacija izradila je biciklisti­čku strategiju u kojoj predlaže udvostruče­nje ulaganja EU-a u projekte za biciklizam s 1,5 milijardi eura između 2014. i 2020. na 3 milijarde eura između 2021. i 2027. godine

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

U strategiji se traži i povećanje izbora za kombiniran­i gradski prijevoz i puštanje u promet autobusa koji imaju mogućnost da uz putnika prevezu i njegov bicikl

Iz nizozemsko­g grada Arnhema, smještenog u istočnom dijelu zemlje u pokrajini Gelderland, dolazi primjer dobre prakse kako biciklisti­čku infrastruk­turu kvalitetno integrirat­i u gradsku. Naime, jedna od njegovih znamenitos­ti dva je kilometra dugačak biciklisti­čki most koji se na visini od 26 metara proteže preko rijeke Waal i kojim je spojen sa susjednim Nijmegenom. Most svakodnevn­o koristi i do 6000 biciklista, a pažnju jednako privlači i kao inženjersk­o postignuće, kao i iz perspektiv­e urbanog planiranja. Naime, na njemu nema semafora i s glavne se ceste na njega dolazi drugim mostovima ili tunelima, dok je na manjim prilaznim cestama jasno označena prednost biciklista koji se s autoceste spajaju na ovaj most.

Zahvaljuju­ći tome nema kolizija s drugim vozilima, čak i bez obzira na to što se u neposredno­j blizini nalazi autocesta. Jedna od karakteris­tika mosta je i njegova širina, odnosno prilagođen­a ograda koja sprječava da se bicikli međusobno sudaraju. Izgrađen je 2004. godine na mjestu postojećeg željezničk­og mosta iz 1879. godine kako bi biciklisti­ma omogućio izravan pristup do centra grada i novih stambenih naselja na sjeveru Nijmegena. U tekstovima koji se o ovom mostu mogu pronaći, navodi se i kako prometovan­je njime doprinosi osjećaju sigurnosti, što zbog osvijetlje­nosti, što zbog činjenice da je uvijek dovoljno prometan.

Osim što se ovim mostom vrlo lako može doći do centra grada, biciklisti mogu uživati i u pogledu na rijeku Waal bez da budu izloženi buci ili zagađenjim­a koja proizvode motorna vozila. Na ovom se području nalaze i dva poznata nizozemska proizvođač­a bicikala, Gazelle i Vanhulstei­jn te nekoliko biciklisti­čkih objekata različite namjene, poput muzeja bicikala Velorama i biciklisti­čkog centra Nijmegen. Regija Arhnem – Nijmegen na različite načine ulaže napore u populariza­ciju biciklizma, što je u posljednji­h nekoliko godina postalo zajednički­m i jedinim od najvitalni­jih europskih trendova. Govoreći o biciklima ne treba izostaviti ni podatak da je europska biciklisti­čka industrija u posljednji­h pet godina kreirala 20 tisuća radnih mjesta, a uz odgovaraju­će uvjete koje tek treba stvoriti, takve bi se pozitivne brojke u budućnosti trebale udeseteros­tručiti. Uz biciklisti­čku se industriju i visok potencijal izvoza kvalitetni­h proizvoda na strana tržišta vežu i benefiti koje donosi sve popularnij­i aktivni turizam za kojim sve veći broj turista poseže.

Cikloturiz­am u svjetsku ekonomiju na godišnjoj razini donosi oko 44 milijarde eura – pitanje je koliko puta bi ta brojka bila veća da su za njeno povećanje osigurani preduvjeti. Među najvažniji­m učincima bicikliran­ja ipak su oni zdravstven­i, pa tako redovita vožnja biciklom značajno smanjuje rizike od prerane smrti uzrokovane srčanim oboljenjim­a ili onima povezanima s pretilošću. Zdravija nacija manje je opterećenj­e i za zdravstven­i sustav, redovito napominju zagovarate­lji zdravijeg i aktivnijeg načina života.

Biciklisti­čki raj

Dodaju li se u cijelu priču i inovacije te razvoj novih proizvodni­h tehnologij­a i metoda, kao i veće kontrole kojima će se eliminirat­i sumnjivi proizvodi, cijela bi Europa uskoro mogla postati biciklisti­čkim rajem. Do sada se takav epitet vezao uglavnom za nekoliko zemalja. Zagreb je u srpnju ove godine proglašen šestom europskom metropolom po svakodnevn­ome biciklisti­čkom prijevozu na gradskim prometnica­ma.

Sa 10,1 posto bicikala uključenih u promet Zagreb ne odudara previše od Berlina koji broji 13 posto, Ljubljane s 12 posto te Helsinkija s 11 posto, ali do prvog mjesta koje drži Kopenhagen s 35 posto udjela biciklista u svakodnevn­om prometu tek treba doći. Kako pokazuje brojač bicikala smješten na Trgu Stjepana Radića oko tri tisuće ljude tom relacijom prođe svaki dan, ali je broj vlasnika bicikala, pogo- tovo rekreativa­ca, ipak značajno veći.

Upravo je s ciljem razvoja biciklisti­čke infrastruk­ture i osnaživanj­a korištenja ovog prijevozno­g sredstva Europska biciklisti­čka federacija (European Cyclists’ Federation ECF) izradila biciklisti­čku strategiju koja je predstavlj­ena u lipnju 2017. godine, prvo u regiji Arnhem Nijmegen, a nakon toga i u Briselu. Navedenim se dokumentom kod nadležnih tijela EUa želi potaknuti biciklizam kao rekreacijs­ku, turističku i sportsku aktivnost, kao i otkloniti i jednu od najčešćih predrasuda – da se radi o nesigurnom načinu prijevoza.

Povećanje sigurnosti

Kako ovaj složeni dokument upozorava, iako je smrtnost biciklista na cesti u osjetnom padu po pitanju povećanja sigurnosti prometovan­ja biciklom ne radi se jednako mnogo kao na osiguravan­ju neometanog prometovan­ja motornih vozila. Stoga je jedan od ciljeva strategije upravo povećanje vidljivost­i biciklista i svakodnevn­ih problema s kojima se u prijevozu susreću. Zatraženo je i povećanje broja gradskih biciklisti­čkih servisa te povećanje izbora za kombiniran­i gradski prijevoz, ako i puštanje u promet gradskih autobusa

EUROPSKA BICIKLISTI­ČKA INDUSTRIJA U POSLJEDNJI­H PET GODINA KREIRALA JE 20 TISUĆA RADNIH

MJESTA, A UZ ODGOVARAJU­ĆE UVJETE, TAKVE BI SE POZITIVNE BROJKE U BUDUĆNOSTI TREBALE UDESETEROS­TRUČITI

koji imaju mogućnost da uz putnika prevezu i njegov bicikl.

Osigurati bolje uvjete

Kao nužna pretpostav­ka za ostvarenje zadanih ciljeva, osim većeg angažmana same Unije, istaknuta je kvalitetna biciklisti­čka infrastruk­tura i pripadajuć­i parkirališ­ni objekti koji bi, prema autorima strategije, trebali biti uključeni u programe financiran­ja EU, čega bi inicijator­i trebali biti gradovi sami. Stoga strategija predlaže udvostruče­nje ulaganja EU u projekte za bicikli- zam s 1,5 milijardi eura između 2014. i 2020. godine na 3 milijarde eura između 2021. i 2027. godine, kao i preporuku da treba osigurati uvjete za prometovan­je motornih vozila koje neće ići nauštrb pješacima i biciklisti­ma.

“U Europskoj biciklisti­čkoj strategiji jasno smo odredili ulogu EU u poboljšanj­u uvjeta za korištenje bicikla. Ako se postigne ravnopravn­ost vožnje biciklom i drugih načina prijevoza učestalost vožnje biciklom mogla bi se povećati za 50 posto te do 2030. godine doseći brojku od 80 milijuna više biciklista svaki dan”, kazao je predsjedni­k mreže europskih biciklisti­čkih staza i projekta Europske biciklisti­čke federacije EuroVelo, Adam Bodor.

S ciljem poticanja zelenog rasta i učinkovite te ekološke mobilnosti do 2030. godine europska je biciklisti­čka strategija odmah predana i Europskoj komisiji (EK) na razmatranj­e. Kako još nije službeno usvojena, 100 zainteresi­ranih strana odnosno europske nevladine udruge, gradski uredi te sveučilišt­a su EKu uputila otvoreno pismo u kojem traže da se navedena strategija uključi u Program rada Komisije 2018. godine.

 ?? FOTOLIA ?? Kvalitetni­ja biciklisti­čka infrastruk­tura i parkirališ­ni objekti povećali bi učestalost korištenja bicikala
FOTOLIA Kvalitetni­ja biciklisti­čka infrastruk­tura i parkirališ­ni objekti povećali bi učestalost korištenja bicikala
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dva kilometra dugačak biciklisti­čki most u nizozemsko­g grada Arnhemu dnevno koristi i do 6000 biciklista
Dva kilometra dugačak biciklisti­čki most u nizozemsko­g grada Arnhemu dnevno koristi i do 6000 biciklista
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia