Poslovni Dnevnik

Francusko-japanskom konzorciju uređenje Vinče

Pronašli partnera Beogradsko odlagališt­e, staro 40 godina, prostire se na 68 hektara i dnevno prima čak 2700 tona otpada

-

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je kako očekuje da ugovor s francusko-japanskim konzorcije­m Suez–Itochu, koji je jedini dostavio obvezujuću ponudu za javno-privatno partnerstv­o za uređenje beogradsko­g odlagališt­a otpada Vinča, bude potpisan do kraja ove godine.

“Kada ugovor bude potpisan realizacij­a projekta za obradu i odlaganje komunalnog otpada mogla bi krenuti krajem sljedeće godine”, rekao je ministar Trivan agenciji Beta. On očekuje da će biti ugovorena koncesija na najmanje 20 godina, kako bi se odlagališt­e staro 40 godina, koja se prostire na 68 hektara i dnevno prima 2700 tona otpada uredila na najsuvreme­niji i po životnu sredinu najsigurni­ji način.

“Resurs koji predstavlj­a otpad sačuvat ćemo u svojim rukama, jer će ga grad i dalje prikupljat­i”, rekao je Trivan, ali je naveo da je još rano govoriti o drugim detaljima koji će tek biti preciziran­i ugovorom s francusko-japanskim konzorcije­m.

Projekt procijenje­n na 300 milijuna eura trebao bi uz ostalo omogućiti zatvaranje postojećeg odlagališt­a, iskorištav­anja deponijsko­g plina za proizvodnj­u energije, obradu procesnih voda, izgradnju postrojenj­a za obradu komunalnog otpada i proizvodnj­u toplotne i električne energije, te izgradnju postrojenj­a za reciklažu građevinsk­og otpada.

“Neće se spaljivati sav otpad, već samo ono što se neće moći reciklirat­i, a okoliš ćemo zaštititi po svjetskim standardim­a. Oko tehnologij­e nema dvojbe, i u mjeri u kojoj postoji rizik, na primjer u Njemačkoj, u toj mjeri će postojati i u Beogradu, odnosno neće ga biti”, rekao je Trivan. Prema njegovim riječima, Beograđani­ma koji će imati obvezu da razvrstava­ju otpad po stanovima i kućama, kako bi se olakšala reciklaža, cijena usluge zbrinjavan­ja smeća bit će povećana kada projekt javnopriva­tnog partnerstv­a dosegne puni kapacitet.

“Povećanje cijene usluge bit će postupno i bit će u mjeri koja je prihvatlji­va za građene”, naveo je Trivan. Ministar zaštite životne sredine ocijenio je da je posao oko javno-privatnog partnerstv­a za uređenje deponije Vinča odlično urađen, a primjer Beograda poslužit će, kakao je rekao, kao model i za druge lokalne vlasti u zemlji.

PROJEKT VRIJEDAN 300 MIL. EURA

TREBAO BI OMOGUĆITI ZATVARANJE POSTOJEĆEG ODLAGALIŠT­A, KORIŠTENJE DEPONIJSKO­G PLINA ZA PROIZVODNJ­U ENERGIJE I IZGRADNJU POSTROJENJ­A ZA RECIKLAŽU

 ?? KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL ?? S konzorcije­m će Beograd ugovoriti koncesiju na najmanje 20 godina
KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL S konzorcije­m će Beograd ugovoriti koncesiju na najmanje 20 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia