Poslovni Dnevnik

INVESTITOR­I POSTALI SKLONIJI ULAGANJU U RIZIČNIJE KORPORATIV­NE OBVEZNICE

Analiza Kako do veće zarade Investitor­ima je trenutno gotovo nemoguće naći ‘pristojan prinos’ ukoliko se odluče samo na ulaganja u imovinu visokog investicij­skog rejtinga pa zbog toga sve češće posežu za manje sigurnim oblicima investicij­a u potrazi za ne

- *Tajana Štriga analitičar­ka Addiko Bank

Upredkrizn­oj 2007. godini ukoliko ste odlučili uložiti u njemačku ili američku 10godišnju obveznicu mogli ste računati na solidan prinos od oko 4%, odnosno 5%. No situacija na tržištima danas je bitno drugačija i prinosi se nalaze na rekordno niskim razinama.

Njemački 10godišnji prinos trenutno se nalazi na razini od 0,4%, dok se američki prinos istog roka dospijeća na nešto viših 2,19%. Usporedbe radi, očekivana prosječna stopa inflacije u eurozoni ove godine iznosi 1,6% dok bi ona u SADu trebala iznositi nešto viših 1,7%.

U takvim okolnostim­a investitor­u je gotovo nemoguće naći “pristojan prinos” ukoliko se odluči samo na ulaganja u imovinu visokog investicij­skog rejtinga pa investitor­i sve češće posežu za manje sigurnim oblicima investicij­a u potrazi za nešto višim prinosima.

Zanemarili nedostatke

Grčka je tako, usprkos svim poteškoćam­a s kojima se susreće prilikom otplate postojećih obveza, u srpnju izdala petogodišn­ju obveznicu u iznosu od tri milijarde eura uz prinos od 4,625%. Egipat je po- četkom godine uspio prikupiti čak četiri milijarde eura uz prinos od 7,5% na rok dospijeća od 10, odnosno 8,5% na onaj od 30 godina.

Nigerija je pak izdala 15godišnju državnu obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi eura na rok dospijeća od 15 godina te uz prinos od 7,5% pri čemu je interes investitor­a višestruko nadmašio samo izdanje.

Sve su ovo zemlje čiji se rejting nalazi znatno ispod razine investicij­skog te se smatraju špekulativ­nim ulaganjem.

Ipak, čini se kako su investitor­i spremni zanemariti takve nedostatke ukoliko za uzvrat prime nešto viši (u povijesnim terminima i dalje nizak) prinos.

Nastavak niske inflacije

Ukoliko stavimo ostale čimbenike koji su doveli do pada premije rizika zemlje po strani potraga investitor­a za višim prinosima pomogla je i padu hrvatskih prinosa, ali i ostalih zemalja u regiji. Unatoč činjenici da Fed već dvije godine provodi umjereno zaoštravan­je financijsk­ih uvjeta putem podizanja kamatnjaka izgledno je kako će se u kontekstu još uvijek ekspannala­zi zivnih monetarnih politika ECBa i BoJa prinosi vodećih svjetskih ekonomija još dugo vremena zadržati na niskim razinama, s niskim stopama rasta inflacije.

Ovakvi uvjeti idu u prilog zemljama s otežanim pristupom tržištima kapitala budući da povećavaju zainteresi­ranost investitor­a te kroz niže prinose smanjuju trošak servisiran­ja duga.

Isto tako, s obzirom na niske prinose koje nude državni vrijednosn­i papiri, investitor­i postaju skloniji drugim oblicima investiran­ja kao što su ulaganja u rizičnije korporativ­ne obveznice te inozemna izravna ulaganja.

Susjedna Srbija je tako prema istraživan­ju FDI intelligen­cea ostvarila najbolji rezultat u privlačenj­u greenfield investicij­a u prethodnoj godini, a slijede je Kambodža, Makedonija, Laos i Vijetnam.

NJEMAČKI 10-GODIŠNJI PRINOS NALAZI SE NA RAZINI OD 0,4%, DOK SE AMERIČKI PRINOS ISTOG ROKA DOSPIJEĆA NALAZI NA 2,19% GRČKA JE U SRPNJU IZDALA PETOGODIŠN­JU OBVEZNICU U IZNOSU OD TRI MILIJARDE EURA UZ PRINOS OD 4,625%

 ??  ??
 ??  ?? TAJANA ŠTRIGA* redakcija@poslovni.hr
TAJANA ŠTRIGA* redakcija@poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia