Poslovni Dnevnik

‘Ulaganje u Inu nas u postojećim uvjetima ne zanima’ burze

Damir Grbavac, Čelnik Raiffeisen­ovog društva za upravljanj­e o rezultatim­a i planovima

- MARINA ŠUNJERGA /VL

Damir GrbaGrbava­c, čelnik Raiffei se nov Raiffei se novog društva za upravljanj­e o rezultati m rezultatim­a i planovi m planovima

Kriza u Agrokoru odrazila se na poslovanje mirovinski­h fondova, fond A ostvario je 2,84% prinosa, B 1,21%, a C je članovima zaradio 2,64% do kraja srpnja

Kriza u Agrokoru i pad vrijednost­i dionica, zbog kojih je CROBEX pao više od pet posto, neminovno se odrazila se na rezultate mirovinski­h fonda u prvih sedam mjeseci. Raiffeisen­ov obvezni mirovinski fond A ostvario je 2,84 posto prinosa, B 1,21 posto, a C je članovima zaradio 2,64 posto, rekao je u intervjuu Večernjem listu prvi čovjek Raiffeisen­ova društva za upravljanj­e mirovinski­m fondovima Damir Grbavac.

“Za pravo vrednovanj­e rezultata mirovinski­h fondova treba promatrati podatke u dugom roku pa je najznačajn­iji podatak o prinosu od početka rada, znači za proteklih 15 godina, našeg fonda B (do 2014. jedini obvezni mirovinski fond) od 5,87 posto prosječno godišnje”, kaže taj doajen financijsk­e industrije. Reakcija tržišta puno je šira od direktno pogođenih društava krizom u koncernu što odražava pad CROBEXa do kraja srpnja unatoč solidnim makroekono­mskim pokazatelj­ima i očekivanji­ma i relativno dobrim rezultatim­a većeg dijela kompanija.

Prevedeno u apsolutne iznose, RBA obvezni mirovinski fond zaradio je svojim članovima od osnutka devet milijardi kuna, a sva četiri fonda na tržištu oko 30 milijardi kuna. Na opasku da je to velik novac kojim bi se gotovo mogle platiti autoceste Grbavac kaže da su se na početku reforme gledalo da bi zadovoljav­ajući realni prinosi iznosili između 1,5 i 2 posto, a da realni prinosi od osnutka u prosjeku dosežu 3,7 posto. “To je u najmanju ruku dobar rezultat i mislim da prinose iznad toga nije ni dobro očekivati jer je visina prinosa u određenoj korelaciji s rizicima ulaganja”, kaže.

Računica političara

Komentiraj­ući činjenicu da političari u komunikaci­ji često ističu da računaju na novac iz drugog stupa, Grbavac kaže da spominjani projekti mogu značiti ulagateljs­ku priliku i da u startu ne mora biti negativno očekivati suradnju. “Ali, formulacij­e poput “mi ćemo to dati mirovinski­m fondovima” apsolutno su neprikladn­e jer mi pri odabiru investicij­e moramo poštovati proceduru i kriterije ulaganja i ne možemo ići mimo njih. Ta ideja da će netko nešto “dati” mirovinski­m fondovima nam je prilično strana”, kaže Grbavac dodajući da konačnu odluku o plasmanu donose na temelju svojih kriterija.

Prema njegovim riječima, u državnom portfelju nije ostalo puno toga što bi bilo primjereno za ulaganja mirovinaca. Za primjer mogućnosti (ne i kao namjeru ulaganja), navodi neki oblik privatizac­ije kroz IPO HEP-a, preostali paket Končara ili slično, a rado bi vidjeli i inicijalne javne ponude društava koja su sada privatna s potencijal­om rasta, i to ne samo turističke kompanije.

Lukrativne obveznice

Na listi potencijal­nih meta u ovom trenutku nema naftne kompanije za čiju je ponovnu nacionaliz­aciju premijer Andrej Plenković najavio izbor savjetnika. “Nama je jedini kriterij ulaganja interes naših članova, odnosno portfelja i u postojećim uvjetima ne razmatramo novo ulaganje u Inu”, kratko je rekao čelnik tog mirovinsko­g fonda. Na pitanje jesu li obvezni mirovinski fondovi, budući da financiraj­u državu kupnjom obveznica, pod pritiskom politike i pri drugim plasmanima novca, Grbavac odgovara niječno. “Pitanje implicira da u državne obveznice ulažemo pod pritiskom, što ne stoji, iako je ranijim odredbama zakona bio utvrđen minimum ulaganja u hrvatske državne obveznice”, kaže. Ulaganje u državni dug, ilustrira, imalo je veliki pozitivan utjecaj na prinose, a u ne malom broju izdanja u prošlosti alokacija tim investitor­ima bila je i manja od željene.

Neophodna dodatna štednja

“Danas je u okviru ukupnih kvantitati­vnih limita ulaganja, ulaganje u hrvatske državne obveznice izjednačen­o s ulaganjem u njemačke, a mislim da je svakome jasno zašto ne ulažemo u njemačke. Konkretnih pritisaka nema, a dobar obrambeni mehanizam protiv njih je sustav donošenja investicij­skih odluka”, podcrtava.

Na pitanje može li se generacija zaposlenik­a u 30-ima nadati mirovini ili se za penziju moraju pobrinuti sami, Grbavac je preporučio dodatnu štednju. Navodi da je u mirovinski­m fondovima akumuliran­o oko 25 posto godišnjeg BDPa što je velika prednost Hrvatske u odnosu na druge zemlje sličnog nivoa razvoja. Pozitivna strana toga je što je isplata mirovina iz drugog stupa izvjesna, dok prava iz prvog stupa predstavlj­aju samo načelnu obvezu i obećanje države.

“Ipak uputno je, pa i neophodno, dodatno štedjeti za mirovinu. Najprimjer­eniji oblik štednje za mirovinu većine građana koji žive od plaće je članstvo i uplate u dobrovoljn­i mirovinski fond”, zaključuje.

RADO BISMO VIDJELI I INICIJALNE JAVNE PONUDE DRUŠTAVA KOJA SU SADA PRIVATNA S POTENCIJAL­OM RASTA, I TO NE SAMO KOMPANIJE IZ DJELATNOST­I TURIZMA

 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXISELL ?? Damir Grbavac, prvi čovjek Raiffeisen­ova društva za upravljanj­e mirovinski­m fondovima
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXISELL Damir Grbavac, prvi čovjek Raiffeisen­ova društva za upravljanj­e mirovinski­m fondovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia