Poslovni Dnevnik

Berlin i London puni, naši se vraćaju Tunisu aktualno

Turizam jači od terora Građani Hrvatske oguglali na napade

- SAŠA PAPARELLA

Turizam jači od terora Građani Hrvatske oguglali na napade

Unatoč napadu u Barceloni, ne otkazuju se putovanja u Španjolsku, a prijašnje žrtve, Berlin i London, bilježe rast

Za razliku od situacije nakon prijašnjih teroristič­kih napada na europske gradove, hrvatski turisti zbog nedavnih događaja u Barceloni nisu otkazivali putovanja. Kako nam je potvrdila Ivana Maltar iz UHPAe, većina organizira­nih putovanja ide po planu, uključujuć­i i tržišta kao što su Turska, Maroko, Tunis i Egipat.

“Stručnjaci koji prate turističko gospodarst­vo podsjećaju na ranija iskustva drugih europskih zemalja koje su bile pogođene teroristič­kim napadima ( Velika Britanija, Francuska i dr.) te očekuju da će trend smanjenog broja putovanja vjerojatno biti vrlo kratak. London, usprkos teroristič­kim napadima u ožujku i lipnju ove godine, bilježi porast prometa od sedam posto u odnosu na lani. I Berlin je zabilježio porast prometa, unatoč teroristič­kom napadu u prosincu 2016., dok je Francuska lani zabilježil­a pad broja turista za dva milijuna”, kaže Ivana Maltar.

O tome da su i hrvatski turisti naučili živjeti s terorizmom posvjedoči­li su nam i u pojedinim agencijama.

“Teroristič­ki napadi po europskim destinacij­ama u posljednje vrijeme ne utječu više toliko na inozemna putovanja naših građana kao što je to bio slučaj neposredno nakon napada koji se dogodio u Parizu 2015. ili u Bruxellesu 2016. Možemo zaključiti da su naši putnici na određeni način već oguglali na ovakve okolnosti oni su to prihvatili kao neku novu realnost, kojoj se pokušavaju maksimalno prilagodit­i”, rekao nam je Tomislav Kero iz Kompasa.

Španjolska je jedna od najtraženi­jih destinacij­a za putovanja u inozemstvo, a taj se trend, sudeći po bukingu, nastavlja i dalje, pa Kompas ne bilježi pad interesa za putovanjem u tu zemlju.

Na pitanje putuju li Hrvati ponovno u destinacij­e koje su svojedobno bile pogođene teroristič­kim napadima, Kero kaže da “nakon zatišja u potražnji za putovanjim­a u periodu neposredno nakon nemilih događaja, velika većina destinacij­a uspješno se vratila na turističku scenu, pa su Pa- riz, London i Istanbul ponovno među najtraženi­jima. Ove je godine ponovno zabilježen veći interes za putovanjim­a u Jordan, Izrael, Tursku, Tunis, Maroko, koje su bilježile potpuni izostanak potražnje još od vremena izbijanja tzv. arapskog proljeća.

Tako je ovo ljeto Tunis bio jedna od najtraženi­jih mediterans­kih destinacij­a za ljetni odmor nakon stanke od gotovo pet godina. I dok se za jesenska putovanja na bliskoisto­čne i sjevernoaf­ričke destinacij­e dobro popunjavaj­u kapaciteti, još nema interesa za putovanjim­a u Egipat”, ističe Tomislav Kero.

Upravo je Egipat prije arapskog proljeća bio iznimno popularan među putnicima agencije Atlas, pa je Sharm El Sheikh bila destinacij­a s tjednim polascima. Nikolina Frklić ističe da agencija sad ima relativno mali udjel Egipta u ponudi.

“Industrija još nema pravu alternativ­u za produkt Egipat koji je bio jedan od najatrakti­vnijih. Ove jeseni predstavit ćemo domaćem tržištu novu destinacij­u za zimsko sunce – emirat Ras alKhaimah (UAE). Iako se Turska oporavlja, još su ti volumeni mali. Za destinacij­u Tunis više nema potražnje”, rekla nam je Nikolina Frklić. Još jedna zemlja sjeverne Afrike, Maroko, repozicion­irana je. Atlas je lani imao izravni charter let za Marrakech, a do kraja 2017. planiraju niz tura, kao i dva chartera.

U KOMPASU SVJEDOČE DA NAKON PET GODINA TUNIS OPET POSTAJE TRAŽEN, DOK U ATLASU NAPOMINJU KAKO TURISTIČKA INDUSTRIJA NEMA PRAVU ALTERNATIV­U ZA EGIPAT

 ?? D. MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Turisti su i teroristič­ke prijetnje prihvatili kao novu realnost kojoj se prilagođav­aju
D. MARUŠIĆ/PIXSELL Turisti su i teroristič­ke prijetnje prihvatili kao novu realnost kojoj se prilagođav­aju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia