Poslovni Dnevnik

2030. u razvoj prometa 2 mlrd. eura iz EU

Strategija Definirano 20-ak projekata u željeznici, cestama, pomorstvu, javnom i avioprijev­ozu...

-

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila Strategiju prometnog razvoja Hrvatske od 2017. do 2030., a kako je kazao ministar prometa Oleg Butković, strategija osigurava okvir za razvoj prometnog sektora zemlje.

Strategija definira 16 ciljeva koji su primjenjiv­i za sektor prometa, 37 specifični­h ciljeva i 118 mjera podijeljen­ih u 6 prometnih sektora željezničk­i, cestovni, zračni, pomorstva i unutarnja plovidba, javni gradski, prigradski i regionalni prijevoz. “Donošenje strategije osigurava bezuvjetno trošenje sredstava iz EU fondova za više od 20 projekata u svim vidovima prometa ukupne vrijednost­i oko 2 milijarde eura”, rekao je Butković.

Izdvojio je most Pelješac s pristupnim cestama, nabavku elektromot­ornih vlakova, obnovu tramvajske infrastruk­ture u Osijeku i Zagrebu, nabavu novih tramvaja i novih brodova za prijevoz putnika na otoke, dovršetak izgradnje Zračne luke Dubrovnik...

Vlada je donijela i Program potpore strukturni­m reformama od 2017. do 2020. Potpredsje­dnica i ministrica gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Martina Dalić kazala je da plan sadrži popis projekata koje će direktno financirat­i Europska komisija (EK), njih 15 vrijednih 1,8 mlrd. eura.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Nabavljat će se, među ostalim, i novi vlakovi
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Nabavljat će se, među ostalim, i novi vlakovi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia