Poslovni Dnevnik

Nema ogrjevnog drva jer nema drvosječa

Uvjeti rada U Srbiji vlada nestašica jer su drvosječe iz BiH pronašle bolje poslove u zemljama EU

-

Sezona grijanja počinje za manje od dva mjeseca, a u Nišu je velika potražnja za ogrjevnim drvom. Prodavač Ivan Tasković kaže da vlada nestašica ogrjevnog drva jer ga nema tko sječi.

Prema njegovim riječima, nitko ne želi sječi drva jer je to teško i rizično, a i dobro drvo, oko 80 posto, idu u Vojvodinu, oni diktiraju cijenu, zato je i skupo.

Trenutna cijena je od 4500 do 5 tisuća dinara (od 280 do 310 kuna) za prostorni metar ogrjevnog drveta. Prodavači na niškoj tržnici potvrđuju Taskovićev­e riječi, ono što ponude, a to su manje količine, odmah i prodaju, najveći dio ogrjevnog drveta odlazi u Vojvodinu. U šumskom gospodarst­vu u Nišu cijene su nešto povoljnije, kreću se do 4420 dinara po prostornom metru, ali ni kod njih se ogrjevno drvo više ne može kupiti. Aleksandar Stamenkotr­opole vić, direktor Šumskog gospodarst­va Niš, kaže da je potražnja bila velika i da su prodali zalihe do 15. lipnja.

Dodaje da se kupovalo već od ožujka, a da su prošle godine prodavali do studenoga, a ove godine prodaja se završila 15. svibnja.

Proizvodnj­a će sigurno biti manja jer su, kaže Stamenkovi­ć, drvosječe, uglavnom iz BiH, bolje uvjete rada pronašle u zemljama EU.

On dodaje da se ogrjevno drvo može kupiti u šumama gospodarst­va, ali ga kupci sami moraju posječi i prevesti, za cijenu od 2700 dinara po prostornom metru.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Prostorni metar drva prodaja se po cijeni od 280 do 310 kuna
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Prostorni metar drva prodaja se po cijeni od 280 do 310 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia