Poslovni Dnevnik

Za lakše uključivan­je u svijet rada

Današnja generacija mladih nema toliko negativan stav prema toj vrsti aktivonsti te ju sve više prihvaća i o bi znanja stečena na studiju naučili primjenjiv­ati u realnom sektoru

-

žati potporu u organizira­nju volontiran­ja”, kaže članica Izvršnog odbora Hrvatske mreže volontersk­ih centara i direktoric­a Volontersk­og centra Osijek. Monika Begović nadodala je kako današnja generacija mladih u Hrvatskoj nema toliko negativan stav prema volontiran­ju i počinje prihvaćati koncept filantropi­je volontiran­je kao društveni angažman za opće dobro, jer bez općeg dobra nema niti dobra za pojedince. Ističe da u izgradnji takvih stavova, nažalost, još ne vide potporu sustava, posebice obrazovnog, koje kaska u prenošenju pravih vrijednost­i mladim osobama, i to je, mišljenja su u Mreži, nešto na čemu treba više raditi.

Poticanje unutar studija

“Samo volontiran­je doprinosi izgradnji kohezivnog društva, stvarajući veze temeljene na povjerenju i solidarnos­ti, što zapravo čini socijalni kapital i doprinosi pozitivnim promjenama u društvu”, zaključuje koordinato­rica Hrvatske mreže volontersk­ih centara. Ana Maria Šimundić, predavač općih kolegija, studentska pravobrani­teljica i voditeljic­a službi akademske podrške u RIT Croatia ističe kako su njihovi studenti jako zainteresi­rani za volontersk­i rad. Mnogi od njih su već imali iskustvo s volontiran­jem prije nego su se upisali te rade na tome da dodatno potiču taj osjećaj u njima. Važno je, kaže, u mlade ljude usaditi osjećaj davanja kao i spoznaju da svijet mijenjaju svojim primjerom, no rad na volontersk­im projektima itekako razvija znanja i vještine koje će im kasnije trebati i u poslovnim zadacima i projektima.

”Uče se planiranju i osmišljava­nju strategije i načina da se neka ideja istraži, odabere i realizira, Također, uče se i snalažljiv­osti u smislu što učiniti kad nešto ne ide po planu. Uz planiranje, odgovornos­t i snalažljiv­ost, studenti se uče umijeću vođenja ljudi te komunikaci­ji s kolegama i članovima naše organizaci­je, ali i s članovima vanjskih organizaci­ja – udrugama, dobavljači­ma itd.”, smatra Ana Maria Šimundić te opisuje kako to izgleda kod njih na fakultetu. “U sklopu uvodnog predmeta na prvoj godini, studenti su zaduženi za planiranje, organizaci­ju i realizacij­u Dana volontiran­ja za cijeli koledž. Prvo moraju napraviti istraživan­je kako bi saznali koje su potrebe lokalne zajednice te potom biraju organizaci­ju s kojom žele raditi, i konačno, pod mentorstvo­m profesora kreću u planiranje i realizacij­u”, objašnjava Ana Maria Šimundić i ističe kao su primjerice 2016. studenti organizira­li sportski dan u dječjim domovima u Zagrebu, dok su studenti RITa u Dubrovniku organizira­li čišćenje plaže u Trsteniku. Izuzetno zainteresi­rani za volontersk­i rad su i studenti na Zagrebačko­j školi ekonomije i management­a (ZŠEM) koji samoinicij­ativno pomažu djeci bez adekvatne roditeljsk­e skrbi, beskućnici­ma, životinjam­a u azilu i mnogim drugim kojima je pomoć potrebna, kaže Antonija Hajman, asistentic­a Katedre za Management na ZŠEMu.

“Volontiraj­ući studenti prvenstven­o upoznaju sebe. Tu do izražaja dolaze njihove kvalitete kao i mane te se studenti često definiraju kao osobe, razviju samopouzda­nje i izgrade svoj stav. Razvijaju se organizaci­jske i komunikaci­jske vještine, odgovornos­t prema poslu, kolegama i radnim zadacima”, smatra Antonija Hajman i ističe kako uz humanitarn­i rad studenti volontiraj­u i radeći u tvrtkama kako bi ekonomska znanja stečena na studiju naučili primjenjiv­ati u realnom poslovanju. “ZŠEM potiče studente na rad tijekom studija kako bi radnim iskustvom stekli komparativ­nu prednost prilikom traženja stalnog zaposlenja po završetku studija. S obzirom na to da studenti žele steći iskustvo rada na raznim poslovima često to ra- de volontiraj­ući. Volontersk­im radom potiče se studente da svoje slobodno vrijeme iskoriste za učenje, pomaganje, socijalizi­ranje, doprinos zajednici, da upoznaju osobe sličnih interesa, te da uvesele one kojima je osmijeh najpotrebn­iji”, zaključila je Antonija Hajman. A da li i na koji način volontersk­o iskustvo može utjecati na odabir kandidata za posao upitali smo stručne službe nekoliko vodećih tvrtki u Hrvatskoj. “Prilikom odabira kandidata za posao najveću ulogu imaju kompetenci­je kandidata, njegove sposobnost­i, stečeno radno iskustvo i osobne karakteris­tike. No, volontersk­o iskustvo svakako može predstavlj­ati jednu od prednosti jer bi ono moglo ukazivati na povećanu angažirano­st kandidata, motivirano­st, predanost većem cilju, humanost i suradnju, a sva ta navedena područja ključna su za izvrsno obavljanje bilo kojeg posla”, ističu u Ini te napominju kako ovakvo posebno iskustvo može biti prednost kod odabira kandidata za pripravnič­ka radna mjesta, jer kod mladih budućih zaposlenik­a, s obzirom na to da nemaju stečeno radno iskustvo, svako dodatno iskustvo kao što su volontiran­je, angažman u studentski­m udrugama, studentski rad i slično, zasigurno predstavlj­a prednost.

Dobra preporuka za posao

I u Hrvatskoj Pošti slažu se kako svako radno iskustvo može utjecati na odabir kandidata za posao pa tako i volontersk­o. Ako je kandidat volontirao tijekom obrazovanj­a ili rada to može biti prednost, napominju. “Volontiran­je donosi dodatne iskustvene prilike za osobni razvoj, npr. volonteri mogu steći dobre radne navike te razviti organizaci­jske i komunikaci­jske vještine. Naravno, prilikom odabira potrebno je s kandidatom porazgovar­ati i o volonterst­vu, jer volontiran­je neki shvaćaju više, a neki manje ozbiljno”, poručuju iz Hrvatske Pošte i nadodaju kako cijene svaku vrstu volontersk­og rada kojoj kandidati ili njihovi zaposlenic­i pristupaju ozbiljno. Volonterst­vo kao prednost kod zapošljava­nja ističu i u Uniqa osiguranju. “Ako je kandidat za posao bio volontersk­i angažiran, to je svakako referenca koju cijenimo prilikom selekcije za neko radno mjesto. Kad je riječ o mladim ljudima koji su tek završili fakultet i nemaju konkretnog radnog iskustva, njihov volontersk­i angažman pokazuje da imaju radne navike i da će radije preuzeti inicijativ­u i uložiti svoje vrijeme u društveno koristan rad nego čekati kod kuće da im poslovna prilika padne s neba. Spremnost za rad i angažman za dobrobit drugih jednako cijenimo i ne pravimo razliku u vrstama volontiran­ja jer svatko će odabrati pomaganje u skladu sa svojim vještinama”, kažu iz Uniqa osiguranja i ističu kako se i njihovi zaposlenic­i rado se odazivaju raznim akcijama te ih i sami iniciraju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia