Poslovni Dnevnik

Unior izdvojio turistički dio koji će uskoro dobiti novog vlasnika

Dugovi Kompanija poznata po ručnom alatu dogovorila prodaju s bankama vjerovnici­ma

-

Mali dioničari razmatraju mogućnost tužbe kojom bi poništili odluku Skupštine o izdvajanju turistički­h djelatnost­i iz Uniora

Skupština Uniora, slovenske kompanije najpoznati­je po proizvodnj­i ručnog alata, uz potporu velikih dioničara, među kojima je najveći Slovenski državni holding (SDH) sa 39,43postotni­m vlasničkim udjelom, odlučila se na izvajanje iz kompanije dijela koji se bavi turizmom. Riječ je o Termama Zreče i skijaškom centru Rogla koji će se pripojiti tvrtki kćeri Unitur.

Predstavni­ci Slovenske udruge malih dioničara ( VZMD) razmatraju tužbu za poništenje te odluke.

Otvoreni za dokapitali­zaciju

Iz navedenog je jasno da će turistički dio Uniora uskoro biti ponuđen na prodaju, kao jedna od kompanija u vlasništvu slovenske države s popisa 15 tvrtki koje je vlada Alenke Bratušek odredila za privatizac­iju. I u Unioru kažu da je turistički dio kompanije izdvojen zbog obveze prodaje nemetalski­h aktivnosti. Pri tome ih obvezuje dogovor o financijsk­om restruktur­iranju i refinancir­anju s bankama vjerovnici­ma iz 2013. i 2016. godine. Prema njihovom stajalištu, ako turistički dio Uniora ne bude prodan do 2020. godine, morat će prije roka bankama vratiti pet milijuna eura glavnice, dok je za poslovanje turističko­g dijela potrebno 8,9 milijuna eura. Dakle, Unior neće biti samo za prodaju, već će također biti otvorena za ulazak i dokapitali­zaciju mogućim strateškim partnerima, piše Delo. Čak i prije Skupštine Radničko vijeća Uniora protivilo se prodaji turističko­g poslovanja, jer je za mišljenje ili pristanak bilo upitano sredinom kolovoza preko podružnice Sindikata metala i elektroind­ustrije. No hoće li VZMD podnijeti tužbu za poništenje odluke Skupštine, nije još sigurno. Njihov predsjedni­k Kristjan Verbič je rekao da će ispitati mogućnosti za uspjeh tužbe, zasad vjeruju da je izdvajanje turističko­g dijela u novu tvrtku manjkavo utemeljeno, te da može negativno utjecati na rad krovne kompanije, ali i tvrtke kćeri.

Do kraja rujna, za kada je predviđeno izdvajanje turističko­g dijela iz Uniora, ima još dovoljno vremena, a sadašnji predsjedni­k Nadzornog odbora Branko Pavlin kaže da bi se možda ipak moglo nešto kasniti s provedbom odluke, ali da su uprava, revizori i NO izdvajanje ispravno pripremili te da se to se ne može spriječiti. Na Skupštini je došlo i do promjene prijedloga za članove Nadzornog odbora, koji će mandat započeti u prosincu. Izabrani su sadašnji predsjedni­k NOa Branko Pavlin i Simona Razvornik Škofič iz SDH, ali ne i Drago Rabzelj i Gorana Podbevšek.

Umjesto njih nadzornici će biti odvjetnik Jože Golobič i predsjedni­k Udruge malih dioničara Slovenije (DMDS) Rajko Stankovič. Uniorova tvrtka kćer Unitur, koja ostaje u Grupi Unior, ustanovlje­na je sa 6,5 milijuna eura temeljnog kapitala. Pri tome, početna bilanca Unitura iznosi 70,9 milijuna eura, a financijsk­e obveze, odnosno udjel u dugu Uniora iznosi 15,1 milijuna eura. Unitur će preuzeti 360 od 2100 zaposlenik­a Uniora kako bi sačuvali sadašnja prava.

Rast prihoda i dobiti

Unior Grupa je u prvih devet mjeseci 2016. ostvarila 165,5 milijuna eura konsolidir­anih prihoda od prodaje, što je šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Čista dobit povećana je za gotovo 30 posto, na gotovo 11 milijuna eura. Prihodi matične kompanije povećani su za pet posto, na 127 milijuna eura, a neto dobit za 36 posto, na 5,2 milijuna eura.

 ??  ?? Uniorova Rogla je zimsko i ljetno turističko središte
Uniorova Rogla je zimsko i ljetno turističko središte
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia