Poslovni Dnevnik

Magna Steyr odustaje od nove tvornice u Sloveniji?

Rokovi Proizvođač­u autodijelo­va žalba na okolišnu dozvolu poremetila bi planove da počne s proizvodnj­om krajem 2018. godine

-

Žalba na izdanu okolišnu dozvolu za pogon Magne Steyr mogla bi ugroziti vremenski raspored i time cjelokupni veliki projekt austrijske investicij­e u Sloveniji, javljaju slovenski mediji.

Iz Magne Steyr, velikog proizvođač­a autodijelo­va, za RTV Slovenije su potvrdili da im je odobrena građevinsk­a dozvola za pripremne radove u Mađarskoj, ali tvrde da im je Slovenija još uvijek prvi izbor.

Tako će slovensko Ministarst­vu gospodarst­va nastaviti sve predviđene aktivnosti oko austrijske investicij­e. Pripremlje­n je raspored za izdadostić­i. vanje građevinsk­e dozvole u rujnu, ali pod pretpostav­kom da na izdanu okolišnu suglasnost neće biti pritužbi, kažu u ministarst­vu, dodajući da izdavanje okolišne suglasnost­i i pitanje žalbi nije u njihovoj nadležnost­i.

“Ipak, žalba bi mogla ugroziti raspored, a time i cijeli projekt”, ocjenjuju.

Wolfgang Zitz, koji je u Magni odgovoran za proizvodnj­u automobila, potvrdio je da je njihov cilj početi raditi u tvornici u mjestu Hoče krajem 2018. godine i da s mogućom žalbom na okolišnu suglasnost taj rok više neće biti moguće Odluka uprave o odustajanj­u od planova u Sloveniji još nije donesena, dodao je.

Informacij­e o građevinsk­oj dozvoli u Mađarskoj odbio je komentirat­i, ali je rekao da kada već imaju probleme u Sloveniji više rade na planu B “tako da trenutno vode dva projekta istovremen­o”.

U postupku izdavanja okolišne suglasnost­i u Sloveniji postoji 12 zainteresi­ranih strana. Udruženje za zaštitu okoliša Slovenski Eforum će se žaliti jer je, prema njihovu mišljenju, izabrano područje zaštite premaleno, a u raspravi nisu mogli komentirat­i pita- nje izdavanja vodne suglasnost­i jer ju je Uprava za vodu izdala neposredno prije izdavanja okolišne suglasnost­i.

Magna je planirala investicij­u u okolini Maribora vrijednu više od 100 milijuna eura, koja bi trebala zaposliti najmanje 1000 radnika.

Kako bi ubrzala i olakšala dolazak kanadsko-austrijske kompanije, vlada Slovenije je usvojila zakon o strateškom razvojnom području od državnog značaja u općini HočeSlivni­ca, gdje bi se trebala graditi tvornica, i time ulagaču osigurala brže dobivanje građevinsk­e dozvole.

MAGNA BI LAKO MOGLA

OTIĆI U MAĐARSKU GDJE JE VEĆ DOBILA GRAĐEVINSK­U DOZVOLU

 ?? PD ?? Kanadsko-austrijska tvrtka zaposlila bi 1000 radnika
PD Kanadsko-austrijska tvrtka zaposlila bi 1000 radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia