Poslovni Dnevnik

Ruka ruku mije za unosne agencije

Kamo nakon Brexita Lobiranja za nova sjedišta europskih tijela koja moraju iz Londona

-

O lokacijama Agencije za lijekove koju želi i i Zagreb, te one za nadzor banaka odluka tek u studenom

Europski gradovi od Amsterdama do Zagreba raznim pogodnosti­ma, poput besplatnog smještaja, veličanstv­enih zgrada i besprijeko­rne selidbe nastoje pridobiti sjedišta dviju važnih europskih agencija koje će nakon Brexita napustiti London. Europska agencije za lijekove (EMA) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) iz Londona trebaju novi smještaj nakon 2019. Konkurenci­ja je žestoka jer će budućim domaćinima agencije donijeti veliku gospodarsk­u korist.

Za EMAu natječe se 19 gradova, među kojima i Zagreb. Za EBA-u je stiglo osam ponuda. EMA je veća nagrada jer ima 890 zaposlenih, u usporedbi sa 170 u EBAi. Uz to, Agencija za lijekove u grad godišnje privlači 36.000 stručnjaka na razne sastanke, što je odlično za hotelsku industriju. A pošto se radi o agenciji koja odobrava i nadgleda sigurnost lijekova, budući grad domaćin mogao biti biti magnetom za farmaceuts­ka i biotehnolo­ška ulaganja.

“EMA je plodonosna za svaki grad jer privlači nove kompanije”, kaže Lars Rebien Sorensen, bivši šef danske farmaceuts­ke tvrtke Novo Nordisk, sad posebni izaslanik kopenhaške kandidatur­e. “Nije čudno da zemlje pokušavaju ‘zasladiti’ kandidatur­e”, rekao je. I dok mnogi smatraju da je Frankfurt na Majni veliki favorit za EBAu, utrka za EMA-u je otvorenija. Amsterdam, Atena, Barcelona, Beč, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Dublin, Helsinki, Kopenhagen, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Valletta, Varšava i Zagreb žestoko lobiraju. Neki navode da će izgraditi nove urede baš za agenciju, drugi da će omogućiti selidbu iz Londona u rekordnom roku. Barcelona, primjerice, nudi smještaj u tornju Glories, jednoj od najpoznati­jih modernih gradskih znamenitos­ti. Milano je ponudio Pirellijev toranj iz1958., simbol talijansko­g poslijerat­nog oporavka, a Atena, čudno jer se nudi za ustanovu javnog zdravlja, EMAi nudi staro skladište duhana. Beč je obećao 25 godina naplaćivat­i stanarinu, a Kopenhagen nudi 20 godina besplatnog smještaja. Varšava je, pak, spremna 10 godina naplaćivat­i samo pola. Hrvatski premijer Andrej Plenković u lipnju je rekao da su najveći hrvatski aduti za domaćinstv­o tradicija javnog zdravstva i činjenica da je nova članica u kojoj nijedna europska agencija nema sjedište.

Europska komisija će do kraja rujna ocijeniti prijave, a onda će o tome raspravlja­ti države članice. Konačni odabir trebao bi biti u studenome. Glasanje će biti tajno, ali to ne isključuje političku trgovinu. Jedan trač već kaže da je Francuska sprema podržati Frankfurt za bankarsku agenciju, ako Njemačka podrži Lille za agenciju za lijekove.

FRANCUSKA JE SPREMNA PODRŽATI NJEMAČKU DA FRANKFURT NA MAJNI DOBIJE EBA-U, AKO NIJEMCI PODRŽE TE SUSJEDE U NASTOJANJI­MA DA SE U LILLE PRESELI EMA

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? EMA, koja odobrava lijekove, u svoj grad privlači i nove kompanije
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL EMA, koja odobrava lijekove, u svoj grad privlači i nove kompanije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia