Poslovni Dnevnik

Na vidiku ‘fond za pomorce’

OTP Multi USD namijenjen ulagačima koji zarađuju u dolaru

- TOMISLAV PILI

Fond se osniva na rok od pet godina, a cilj mu je očuvati novac ulagača uz prinos od 7,73 posto

OTP Invest dobio je odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) za osnivanje otvorenog investicij­skog fonda prvenstven­o namijenjen­og ulagačima koji zarađuju i štede u američkom dolaru. Kako stoji u Hanfinu rješenju, UCITS fond OTP Multi USD imat će određeno vrijeme trajanja od pet godina, a cilj je ulagačima koji novac u fondu drže od početka do kraja ponuditi očuvanje početno uloženog iznosa uz prinos od 7,73 posto. Kako je pojasnio predsjedni­k Uprave OTP Investa Darko Brborović, ovo je već njihov peti fond koji se osniva na određeno vrijeme.

“Ideja takvih fondova je povratak uloženog novca investitor­ima nakon isteka trajanja fonda uz određeni prinos. U pravilu se radi o obve- zničkim fondovima, a takav će primarno biti i ovaj fond.

Prvenstven­o će ulagati u hrvatske državne obveznice denominira­ne u dolaru”, ističe Brborović. Dodaje kako je fond, s obzirom da OTP i Splitska banka imaju dosta dolarskih depozita,p prijepj svega namijenjen investitor­ima sa štednjom u dolarima kako bi im ponudio ulagačku alternativ­u. “Prikupljan­je sredstava započet će unutar mjesec dana, a do kraja godine očekujemo početak rada”, naglasio je Brborović. OTP Invest trenutno upravlja s dvad UCITS investcijs­ka skainvestc­ijska fonda s rokom trajanja od pet godina, osnovanih krajem prošle, oodnosno pretprošle lepretproš­le godgodine. Podaci Hanfe za rujanru pokazuju da im ukupna imovina izniznosi 50,7 milijuna kukuna. U dva otvorena naotvorena alternativ­na fonda dafonda to društvo upravlja s još 550,7 milijuna kuna. PodsjetimP­odsjetimo, ukupna je imovina vinaimovin­a hrvatshrva­tskih investicij­skih fondova proprošlog mjeseca iznosila silaiznosi­la 18,5 mimilijard­i kuna i bila je 2,3 posto višav nego u kolovozu. zu.kolovozu.

 ?? FOTOLIA ?? Početak rada očekuje se do kraja godine
FOTOLIA Početak rada očekuje se do kraja godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia