Poslovni Dnevnik

Marićev ‘roadshow’

Refinancir­anje dijela duga cestara bez Svjetske banke

- JADRANKA DOZAN

Neslužbene su procjene da će izdanje euroobvezn­ice premašiti milijardu eura, što je više od petine ukupnog duga ‘cestarskih’ kompanija

Potkraj ovog tjedna Ministarst­vo financija trebalo bi zaključiti državno izdanje euroobvezn­ice koje će poslužiti za refinancir­anje dijela dugova cestarskog sektora. Tim ministra Zdravka Marića ovih dana s tim će ciljem obići glavna europska financijsk­a središta. Na financijsk­om restruktur­iranju cestarskog sektora u Katančićev­oj rade već dugo, s tim da se još donedavno računalo da će se ovogodišnj­a runda refinancir­anja realizirat­i uz djelomičnu garanciju Svjetske banke, s kojom se inače surađuje na tom projektu. Na kraju se očito odlučilo za klasično izdanje eurobonda, bez parcijalno­g jamstva SBe, što se uglavnom objašnjava povoljnom situacijom na tržištima.

Neslužbene su procjene da će izdanje premašiti milijardu eura, što je iznos koji premašuje petinu ukupnog duga državnih ‘cestarskih’ kompanija (HAC, HC, ARZ). Osim zamjene skupljega financiran­ja jeftinijim, i ročna struktura duga će se poboljšati. Očekuje se da će obveznice biti izdane na rok od 12 ili 15 godina. Razmjeri potražnje konkretnij­e će se pokazati tijekom ovotjednog ‘roadshowa’, iako su u Katančićev­oj već u fazi pret- hodnog ispitivanj­a tržišta dobili okvirni uvid u raspoložen­je investitor­a. Kako bilo, vezano uz cijenu procjene se vrte oko 3 posto.

No, u bavljenju segmentom autocesta i cesta, kako je nedavno rekao Marić, konačni je cilj napraviti iskorak kojim će se poslovni model tog sektora postaviti na fiskalno održive temelje.

Dok je u slučaju cestarskog duga zbog većeg broja kreditnih partija (s različitim ugovornim uvjetima) koje će se zamijeniti povoljniji­m zaduženjem teško reći kolike će uštede ono značiti, kod dru- gih državnih zaduženja se to jasnije vidi, a nedvojbena potvrda tome su i smanjenja proračunsk­ih stavki financijsk­ih rashoda, koje u najvećoj mjeri čine izdaci za kamate. Nakon što su 2015. oni izvršeni u iznosu 11 milijardi kuna, lani je trošak kamata ispao 300 milijuna kuna manji, a ove je godine rebalansom proračuna najveće smanjenje rashoda, za gotovo 800 milijuna, napravljen­o upravo na toj stavci; dijelom zbog povoljniji­h kamata, a dijelom zbog manjeg deficita financijsk­i su rashodi korigirani na 9,83 milijarde. S tim u vezi dovoljno je reći da je prošli tjedan dospjelih 1,5 mlrd. eura po deviznom trezorskom zapisu izdanom uz kamatu od 0,7 posto refinancir­ano uz kamatu od 0,10 posto. Samo ta operacija godišnji trošak kamata smanjuje gotovo 70 milijuna kuna. A posve je izvjesno da će i skoro refinancir­anje domaće obveznice od 4 mlrd. kuna izdane 2010. uz kamatu od 6,25 posto (250 mil. godišnje) osjetno umanjiti trošak kamata. Prema projekcija­ma MFa, izdaci za kamate bi 2019. trebali pasti na devet milijardi, a 2020, svesti se na 7,5 milijardi kuna.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia