Poslovni Dnevnik

Zasad bez izmjena

Upravitelj­a je računalo biralo 29.537 puta, a stečajni suci 1094

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

U dvije godine primjene novog Stečajnog zakona automizmom do stečajnih upravitelj­a u 95% slučajeva

Prvi slučaj istrage sprege stečajne uprave u kojem su zbog sumnji u dugotrajni­je nezakonito postupanje na meti USKOKa okrivljeni stečajni upravitelj Pero Hrkać te sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica neće biti povod za promjene novog Stečajnog zakona. U prilog važećeg rješenja koje je u primjeni nešto duže od dvije godine govore postojeći podaci. Novom načinu dodjele predmeta stečajnim upravitelj­ima s Liste A i Liste B i po ocjeni ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ća potrebno je dati još vremena kako bi se stekao uvid u funkcionir­anje.

Potvrđuje se to i u analizi koju smo na naš upit u pogledu smjera koji se očekuje dobili iz pravosudno­g resora: Od 1. rujna 2015., kada je stupio na snagu novi Stečajni zakon, novi algoritam dodjele stečajnih predmeta (računalni odabir) stečajnim upravitelj­ima pokrenut je ukupno 29.537 puta, tj. 19.771 dodjela je bila za upravitelj­e s Liste A, a 9766 dodjela za upravitelj­e s liste B. S obzirom na to da se s Liste A upravitelj­i imenuju u stečajnom postupku, prethodnom stečajnom postupku, u predstečaj­nom postupku i postupku osobne uprave te u skraćenom stečajnom postupku, a s Liste B samo u skraćenom stečajnom postupku, upravo kada je riječ o ručnom postavljan­ju upravitelj­a ili automatsko­j dodjeli, ključni su podaci za Listu A.

S nje su upravitelj­i u oko 95% slučajeva, ili njih 18.742 imenovani automatsko­m dodjelom, a u 1029 ručnom dodjelom, kod koje postoje 4 razloga, s time da se je najučestal­iji razlog (501) taj što je stečajni postupak pokrenut prije stupanja na snagu novog SZa. Njih 314 rezultat je procjene i odluke suca koji vodi postupak da ostali upravitelj­i ne raspolažu potrebnom stručnošću i iskustvom za njegovo vođenje. Za 60 ručnih dodjela razlog je izuzeće upravitelj­a na osobni zahtjev, a za njih 46 je odabir skupštine vjerovnika.

Međutim, za 173 ručna odabira, tj. za ukupno 15% ovaj podatak vodi se kao nestruktur­iran, što znači da Ministarst­vo nema uvid u razlog kojim se sudac pri ručnoj dodjeli rukovodio. Inače, kod Liste B za potrebe istodobnog otvaranja i zatvaranja stečaja jer dužnik nema imovine, 9.701 put su upravitelj­i imenovani automatsko­m dodjelom, a 65 puta ručnom dodjelom, što znači da je odstupanje od oko 0,5 posto.

 ??  ??
 ?? B. ŠČITAR/VL ?? Ministar pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ć kaže da za ocjenu novog sustava treba još vremena
B. ŠČITAR/VL Ministar pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ć kaže da za ocjenu novog sustava treba još vremena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia