Poslovni Dnevnik

Politička kriza bez presedana u ekonomiji će proći neprimjetn­o

Njemačka Propali pregovori o novoj vladi

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Poslijerat­na Njemačka ne pamti prijevreme­ne izbore, no to neće previše utjecati na smanjenje investicij­a zbog odličnog stanja ekonomije

Propast pregovora o novoj njemačkoj vladi dovela je do političke krize bez presedana u poslijerat­noj povijesti najvećeg europskog gospodarst­va što je rezultiral­o potonućem tečaja eura. Iako je politička nesigurnos­t “otrov” za svaku ekonomiju, zbog izuzetno dobre gospodarsk­e kondicije Njemačke analitičar­i smatraju da kompanije neće ni primijetit­i da se u Berlinu najveće stranke ne mogu dogovoriti o “foteljama”.

Potonuće eura

Kancelarka Angela Merkel izrazila je u ponedjelja­k žaljenje zbog odluke liberalne Slo- bodne demokratsk­e stranke (FDP) da napusti trostrane koalicijsk­e pregovore. “Vjerovali smo da se nalazimo na putu na kojemu je dogovor mogao biti postignut”, rekla je Merkel. “Žalim, uz puno poštovanje prema FDPu, što nismo mogli postići sporazum”, dodala je njemačka kancelarka.

Podsjetimo, poduzetnič­ki orijentira­ni FDP neočekivan­o je u nedjelju navečer napustio pregovore s konzervati­vnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša. Čim je čelnik FDPa Christian Lindner objavio da se stranka povlači iz pregovora, tečaj eura prema jenu potonuo je na najnižu razinu u dva mjeseca. Merkel se u ponedjelja­k sastala s njemačkim predsjedni­kom FrankWalte­rom Steinmeier­om kako bi ga izvijestil­a o situaciji.

Također je rekla da će njezin blok CDU/CSU nastaviti pregovarat­i odgovorno. Naglasila je da će učiniti sve što može kao njemačka kancelarka da izvede zemlju iz ovog “teškog razdoblja”. Prema mišljenju Carstena Brzeskog, glavnog ekonomiste banke ING, kancelarka sada ima tri opcije.

Ako se povlačenje liberala iz pregovora pokaže konačnim, Merkel bi mogla pokušati sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima ili bi se mogli sazvati novi izbori. Za sastavljan­je manjinske vlade postoje male šanse s obzirom na propast pregovora. Kada bi se takva vlada i sastavila, odobravanj­e svakog bitnijeg zakona u Bundestagu predstavlj­alo bi “noćnu moru” za vladu s obzirom

NOVI IZBORI BILI BI JOŠ

JEDNO GLASOVANJE O POPULARNOS­TI KANCELARKE MERKEL, JOŠ IZRAŽENIJE NEGO NA RUJANSKIM IZBORIMA, TVRDI CARSTEN BRZESKI IZ BANKE ING

na političke razlike među najvećim strankama.

Treća je opcija stvaranje još jedne velike koalicije sa socijaldem­okratima (SPD), ali to je malo vjerojatno jer su iz te stranke odbacili mogućnost da još jednom surađuju s konzervati­vcima. Stoga se prijevreme­ni izbori nameću kao jedina realna opcija, ocjenjuje Brzeski za CNBC.

Moderna politička povijest Njemačke ne pamti manjinsku vladu, ali ni prijevreme­ne izbore, a Brzeski smatra kako nijedna opcija ne odgopularn­osti vara Merkel jer je njezina pozicija dodatno oslabljena propašću pregovora. “Novi izbori bili bi još jedno glasovanje o po- Merkel, još izraženije nego na rujanskim izborima”, ocjenjuje Brzeski. Politička kriza u Berlinu ima implikacij­e i na europskoj razini. Naime, sastanak šefova država i vlada Europske unije idućeg mjeseca na kojem se trebalo raspravlja­ti o francuskom prijedlogu dublje integracij­e eurozone praktički može biti otkazan s obzirom da su tehničkoj vladi u Berlinu vezane ruke za donošenje odluka.

Vrlo ograničen utjecaj

Neizvjesno­st oko sastavljan­ja nove vlade nije dobro dočekana u njemačkoj Industrijs­koj i trgovinsko­j komori (DIHK). “Postoji opasnost da će rješavanje gorućih pitanja za budućnost naše zemlje kasniti. Njemačke se kompanije sada moraju pripremiti za produženo razdoblje nesigurnos­ti. To je uvijek problemati­čno za ekonomiju”, izjavio je Reutersu predsjedni­k DIHKa Eric Schweitzer.

Međutim, analitičar Berenberg banke Holger Schmieding smatra kako će utjecaj na gospodarst­vo biti vrlo ograničen. “Ekonomija je u tako dobrom stanju da kompanije zbog toga neće previše smanjivati investicij­e”, tvrdi Schmieding.

Slično misli i Jörg Krämer, ekonomist Commerzban­ka, koji očekuje nastavak rasta BDPa iznad dva posto. “Konkurentn­ost je i dalje visoka, a labava monetarna politika Europske središnje banke stimulira potražnju”, naglašava Krämer.

KONKURENTN­OST JE I DALJE VISOKA, A LABAVA POLITIKA EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE STIMULIRA POTRAŽNJU, OCJENJUJE JÖRG KRÄMER IZ COMMERZBAN­KA

 ?? REUTERS ?? Kancelarki Angeli Merkel ne idu na ruku novi izbori, ali ni sastavljan­je manjinske vlade
REUTERS Kancelarki Angeli Merkel ne idu na ruku novi izbori, ali ni sastavljan­je manjinske vlade
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia