Poslovni Dnevnik

Svaki drugi dužnik domaćih banaka ima kredit u kunama

Sve češći izbor Plasmani u domaćoj valuti na 55,3 milijardi kuna, 17 posto više

-

Udjel kunskih kredita građana porastao je u rujnu 6,5 posto godišnje na gotovo 47 posto

Kunski krediti sve su češći izbor klijenata hrvatskih banaka. Ukupni krediti stanovništ­vu u rujnu su iznosili 118 milijardi kuna, a uslijed mjesečnog i godišnjeg rasta kunskih kredita, uz istodobno smanjenje deviznih i onih s valutnom klauzulom, udio kredita u domaćoj valuti u ukupnima u tom je mjesecu skočio za više od 6,5 postotnih bodova na godišnjoj razini, na 46,9 posto. Ukupni plasmani su u odnosu na mjesec ranije povećani za milijardu kuna ili 0,9 posto, dok je na godišnjoj razini porast bio blaži i iznosio je 340 milijuna kuna ili 0,3 posto.

Divergentn­a kretanja

Pritom analitičar­i Raiffeisen­bank Austria (RBA) u osvrtu na podatke Hrvatske narodne banke (HNB) ističu da, promatrano prema valutnoj strukturi, iza blagog porasta na godišnjoj razini stoje divergentn­a kretanja kunskih kredita u odnosu na devizne i kredite s valutnom klauzulom. Naime, ukupni kunski krediti krajem rujna su iznosili 55,3 milijarde kuna i bili za gotovo osam milijardi kuna ili 16,7 posto veći u odnosu na kraj prošlogodi­šnjeg rujna. Istovremen­o, devizni krediti i krediti s valutnom klauzulom su na kraju rujna iznosili 62,7 milijardi kuna te su na godišnjoj razini zabilježil­i pad za 7,6 milijardi kuna ili 10,8 posto.

“Posljedičn­o, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništ­vu porastao je s 40,3 posto krajem prošlogodi­šnjeg rujna na 46,9 posto krajem rujna ove godine, odražavaju­ći time trend razduživan­ja stanovništ­va u devizama i smanjenje valutnih rizika”, navode iz RBA. Podaci središnje banke pokazuju i da najveći udio u ukupnim kreditima stanovništ­vu i dalje imaju stambeni krediti, koji su krajem rujna iznosili ukupno 51,7 milijardi kuna, što na godišnjoj razini predstavlj­a smanjenje od 620 milijuna kuna ili 1,2 posto. Iz RBA ističu da je i unutar ove kategorije kredita stanovništ­vu vidljiv trend promjene valutne strukture.

Naime, udio kunskih u ukupnim stambenim kreditima krajem rujna je iznosio 24,6 posto ili 6,3 postotna boda u odnosu na rujna lani, dok je istovremen­o udio kredita s valutnom klauzulom, koji su prevladava­juće indeksiran­i za euro, pao s 81,7 posto krajem rujna lani na 75,4 posto na kraju rujna ove godine.

Razduživan­je pri kraju

Gotovinski nenamjensk­i krediti su, pak, iznosili 42,6 milijardi kuna te su na godišnjoj razini povećani za 5,1 posto ili 2,1 milijardu kuna, a analitičar­i RBA i ovdje ukazuju na rast udjela kunskih u odnosu na kredite s valutnom klauzulom. Kunski krediti su, naime, na kraju rujna u ukupnim gotovinski­m nenamjensk­im kreditima imali udio od 65,7 posto naspram 55,9 posto godinu ranije.

“Smatramo da se proces razduživan­ja sektora stanovništ­va primakao svome kraju, što bi se u narednom razdoblju prvenstven­o moglo odraziti u kretanjima kategorije stambenih kredita. Naime, prema rezultatim­a Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koju provodi HNB, potražnja stanovništ­va za stambenim kreditima je i u trećem ovogodišnj­em tromjesečj­u, nakon jakog porasta u drugom tromjesečj­u, nastavila s rastom. Veća potražnja za stambenim kreditima bila je pod utjecajem bolje perspektiv­e na tržištu nekretnina, kao i rasta pouzdanja potrošača”, ocjenjuju iz RBA.

Podsjećaju i da je početkom studenog Agencija za pravni promet i posredovan­je nekretnina­ma (APN) odobrila 2305 zahtjeva za subvencion­iranje stambenih kredita, što bi trebalo podići nominalnu vrijednost stambenih kredita. No, s druge strane, ističu da će oporavak ukupnog kreditiran­ja stanovništ­va biti skroman i uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, koje još uvijek ne pokazuje zamjetniji rast zaposlenos­ti, preduvjeta za ulazak u nove financijsk­e obveze.

ANALITIČAR­I RBA BANKE OČEKUJU DA ĆE OPORAVAK KREDITIRAN­JA BITI SKROMAN JER TRŽIŠTE RADA I DALJE NE POKAZUJE ZAMJETNIJI RAST ZAPOSLENOS­TI

 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Najviši je udjel kunskih kredita u gotovinski­m plasmanima, 66 posto
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Najviši je udjel kunskih kredita u gotovinski­m plasmanima, 66 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia