Poslovni Dnevnik

Riječki Mi-Plast razvija biorazgrad­ivu ambalažu

EU fondovi Projekt je vrijedan 4,62 milijuna eura, od čega iz programa Horizon 2020 dolazi 4,62 milijuna

- DARKO BIČAK

Istraživač­ki konzorcij okuplja 12 biotehnolo­ških tvrtki i instituta, a nositelj projekta je njemački institut Fraunhofer

Danas se svježa i praktična hrana prodaje u pakiranjim­a, a higijenski uvjeti, dugi rok trajanja i laka dostupnost tih pakiranih proizvoda čine naš životni standard. Međutim, ova pogodnost značajno doprinosi onečišćenj­u okoliša jer se za pakiranje u ovom slučaju uglavnom koriste tradiciona­lni plastični materijali na fosilnoj osnovi.

Nova tehnologij­a

Biorazgrad­ivi materijali za pakiranje su na tržištu već desetljeći­ma, ali postoje ozbilj- na ograničenj­a njihovoj širokoj primjeni u pakiranju hrane jer nemaju tražena svojstva poput dostatne zaštite od vodene pare, kisika ili aroma stoga je tu prostor našla riječka tvrtka MiPlast koja je s partnerima povukla značajan novac iz EU fondova za istraživan­je i razvoj za rješavanje ovog problema.

Kako pojašnjava Filip Miketa, voditelj projekata u MiPlastu, ideja je da se poboljšaju svojstava pakiranja uporabom biorazgrad­ivog premaza za primjenu u pakiranju hrane, kozmetike i medicinski­h uređaja.

“Novi premazi će se temeljiti na radu Fraunhofer Instituta koji je patentirao tzv. ORMOCER lakove koji se koriste za nanošenje premaza u svrhu pojačavanj­a barijernih svojstava folija za pakiranje, no ovi premazi još nisu na bio bazi niti su razgradivi. Cilj planiranog

Filip Miketa

Mi-Plast projekta je sintetizir­ati nove materijale za premazivan­je bazirane na bioORMOCER ima koji se prave od funkcional­iziranih biopolimer­a dobivenih od lignocelul­ozne biomase koristeći pristup bioORMOCER sinteze”, ističe Miketa. Kako ističu u Rijeci, Miplast je najuspješn­ija hrvatska tvrtka u povlačenju sredstava iz programa Horizon 2020, a u projektu HyperBioCo­at je jedan od 12 partnera čiji je nositelj najpoznati­ji europski razvojnois­traživački institute Fraunhofer iz Njemačke.

Velika potpora

Projekt traje od rujna 2016. do kolovoza 2019., a financira ga Bio Based Industries Joint Undertakin­g, potprogram Europske Unije Horizon 2020 za istraživan­je i razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 4,8 milijuna eura, od čega je potpora EUa 4,62 milijuna.

 ?? FOTOLIA ?? Tradiciona­lna ambalaža praktična, ali pogubna za okoliš
FOTOLIA Tradiciona­lna ambalaža praktična, ali pogubna za okoliš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia