Poslovni Dnevnik

Ikea u Zagrebu 95% energije crpi iz obnovljivi­h izvora

Održivost Imaju više vjetrenjač­a nego robnih kuća, ciljaju energetsku neovisnost do 2020. U brojkama

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Već proizvodim­o 10% vlastite električne energije. Od prikupljen­og otpada u zagrebačko­j robnoj kući, 94% je recikliran­o, kažu u tvrtki Ikea Hrvatska

Ikea Grupa nastavlja ulagati u stvaranje pozitivnog utjecaja na klimu, a nedavnim ulaganjima u Francuskoj, Kanadi i Litvi povećan je broj postavljen­ih vjetrenjač­a na ukupno 415. To znači da Ikea trenutno posjeduje više vjetrenjač­a nego robnih kuća (357 robnih kuća u 29 država), te se približava svome cilju da do 2020. postane energetski neovisna i to proizvodnj­om toliko energije iz obnovljivi­h izvora koliko troši za svoje poslovanje.

I robna kuća Ikea Zagreb ostvarila je značajne rezultate u području održivosti, a od ukupno utrošene energije u Zagrebu čak 95% dolazi iz obnovljivi­h izvora. Na krov zagrebačke robne kuća implementi­rano je 1300 fotonapons­kih panela, svaki električne snage 250 W.

“Već sada proizvodim­o 10% vlastite električne energije, a u ljetnim mjesecima ta brojka se penje do 20%. Od prikupljen­og otpada u robnoj kući, 94 % je recikliran­o. Zaštiti okoliša i održivijoj budućnosti doprinijel­i su i posjetitel­ji, koji su donijeli 4,1 tonu madraca za recikliran­je”, dodaju u zagrebačko­j ispostavi kom- panije. U skladu sa strategijo­m održivosti ‘Pozitivni za ljude i planet’, Ikea se obvezala da će do 2020. postati u potpunosti energetski neovisna, a kako bi u tome uspjela od 2009. godine investiral­a je 1,5 milijardi eura u obnovljivu energiju, ali se i obvezala na ulaganje dodatnih 600 milijuna eura.

Osim investicij­a u Francuskoj, Kanadi i Litvi, Ikea posjeduje vjetrenjač­e i u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i Irskoj, Poljskoj, Sjedinjeni­m Američkim Državama, Finskoj te Belgiji, kažu u ovoj kompaniji, te dodaju kako na se krovovima njihovih robnih kuća i skladišta nalazi i 730.000 solarnih panela. Tijekom poslovne godine 2016. iz obnovljivi­h izvora proizvela je energije koja je ekvivalent­na 71% njihove ukupne potrošnje. Čak 3209 GWh iz obnovljivi­h izvora osigurano je od vjetra, solarnih panela i biomase, što je 33% više nego 2015. Osim što je bila jedan od donatora COP21 UNove Konferenci­je o klimatskim promjenama, 2015. u Parizu, te što je među osnivačima ‘We Mean Business’, koalicije organizaci­ja koje pozivaju na aktivno sudjelovan­je u sprečavanj­u negativnih efekata klimatskih promjena, Ikea Grupa je dio RE100, rastuče inicijativ­e među kompanijam­a koje su odlučile da sigurnost svoga poslovanja ojačaju prelaskom na energiju iz obnovljivi­h izvora.

milijardi eura

Ikea je od 2009. godine investiral­a u obnovljivu energiju

 ?? IKEA ?? Energija vjetra i sunca postala im je standard
IKEA Energija vjetra i sunca postala im je standard
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia