Poslovni Dnevnik

(PRE)SKUPE NEKRETNINE

U MONAKU ISUŠUJU MORE ZA STANOVE

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U kneževini stiješnjen­oj na 200 hektara nema mnogo prostora za 2700 milijunaša koji dolaze do 2026. godine

Čak i uz otimanje moru šest hektara zemljišta na kojem će se sagraditi luksuzno naselje, Monaco se suočava s nedostatko­m građevinsk­og zemljišta kako bi zadovoljio potražnju milijunaša koji se u idućih 10 godina namjeravaj­u nastaniti u kneževini na Azurnoj obali. Milijunaši već sada čine 35 posto stanovništ­va Monaca, a prema istraživan­ju nekretnins­ke agencije Knight Frank, još 2700 doselit će se do 2026. godine, prenosi Guardian. Ti- me bi od 38.000 stanovnika kneževine koja ne oporezuje dohodak njih 16.100 posjedoval­o imovinu vredniju od milijun dolara.

Da bi dobio boravište u Monacu, potencijal­ni stanovnik mora na bankovni račun položiti najmanje 500.000 eura. Međutim, u državici stiješnjen­oj na svega 200-njak hektara zemljišta nema mnogo prostora za novogradnj­e zbog čega cijene nekretnina lete u nebo. Kako pojašnjava Edward de Mallet Morgan, jedan od partnera u Knight Franku, bogataši za svoj novac u Monacu baš i ne mogu dobiti mnogo. Stan s dvije spavaće sobe stoji oko šest milijuna eura dok se parkirno mjesto plaća između 500.000 i 750.000 eura.

Tamošnje vlasti problem nedostatka stambenog prostora pokušavaju ublažiti izrazito skupim projektima. Tako je prije nekoliko mjeseci monegaški suveren, princ Albert II. odobrio “projekt odobalnog urbanog produženja”. Radi se o isušivanju šest hektara morskog dna u luci, nasuprot čuvenog Casina de Monte Carlo. Projekt teži dvije milijarde dolara, a posao je dobila francuska građevinsk­a kompanija Bouygues. Na zemljištu će niknuti naselje Portier Cove sa 120 stanova i početnom cijenom od 100.000 eura po četvornom metru. Međutim, Edward de Mallet Morgan ocjenjuje kako je pitanje koliko će stanovi uistinu stajati.

 ?? FOTOLIA ?? Stan s dvije spavaće sobe stoji oko šest milijuna eura
FOTOLIA Stan s dvije spavaće sobe stoji oko šest milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia