Poslovni Dnevnik

OSJEĆAJ NAPETOSTI IZMEĐU DEMOKRACIJ­E I GLOBALIZAC­IJE MANJI JE NA LOKALNOJ RAZINI

Rizici Utočište u državi-naciji koja odbacuje globalizac­iju, što se događa u Sjedinjeni­m Američkim Državama pod predsjedni­kom Donaldom Trumpom, postaje još problemati­čnije, jer donosi prijetnju da će uskrsnuti sve ekonomske i političke patologije koje je

- KEMAL DERVIS* redakcija@poslovni.hr *Kemal Dervis bivši ministar gospodarst­va Turske i bivši upravitelj Razvojnog programa Ujedinjeni­h naroda (UNDP-a), danas je viši suradnik Brookings Instituta

Prema mišljenju Harvardsko­g ekonomista Danija Rodrika, nemoguće je imati puni nacionalni suverenite­t, demokracij­u i globalizac­iju u isto vrijeme. Koncept “političke trileme svjetskog gospodarst­va”, koji je i Javier Solana također nedavno istraživao, koristan je, ali nepotpun.

Rodrikov argument, razrađen u njegovoj novoj knjizi, jest da previše globalizac­ije nagriza suverenite­t demokratsk­ih državanaci­ja, time što ih u sve većoj mjeri podvrgava ekonomskim i financijsk­im silama što možda nije sukladno željama domaće većine. Tom logikom, autoritati­vna drža- može funkcionir­ati bolje u globalizir­anom svijetu, jer tada nije ograničena, primjerice, pitanjima vezanim uz izbore.

Uz manju razinu globalizac­ije, demokratsk­o odlučivanj­e unutar državenaci­je bilo bi manje ograničeno vanjskim silama – osobito financijsk­im tržištima – što bi značilo da bi njegov doseg bio širi. Globalizac­ija i demokracij­a, bez državenaci­je, također su moguće, iako je Rodrik skeptičan oko toga bi li demokratsk­e institucij­e mogle funkcionir­ati na globalnoj razini.

Brojne razine upravljanj­a

Naravno, Rodrik ne prikazuje tu trilemu kao strogo pravilo. Umjesto toga, njegov je cilj istaknuti izazove koji se povezuju s poticanjem ili održavanje­m ta tri institucio­nalna aranžmana, djelomično ili u potpunosti. Međutim, kako bismo iz Rodrikova koncepta izvukli ono najbolje, neophodno je objasniti još jednu dimenziju: brojne razine upravljanj­a koje postoje u današnjem svijetu. Državanaci- ja, kojom upravlja nacionalna vlada, ostaje temeljni gradbeni blok međunarodn­og reda. Ali ispod državenaci­je nalaze se države (ili provincije), gradovi i regije koje mogu imati svoje vlastite strukture upravljanj­a. Iznad njih su nadnaciona­lni blokovi poput Europske unije i globalne institucij­e poput Ujedinjeni­h naroda. Svaka rasprava o trilemi mora uzeti u obzir te različite razine upravljanj­a. Istina je da današnje rasprostra­njeno razočaranj­e u vladu predstavlj­a djelomičnu reakciju protiv globalizac­ije, za koju se činilo da se nameće državamana­cijama. Još jedan razlog razočaranj­a može biti da se građani osjećaju isključeni­m iz njihovih nacionalni­h vlada.

Ipak, podnaciona­lne vlade nisu toliko udaljene i građani često osjećaju da ipak još uvijek mogu vršiti znatan utjecaj na njih. Posljedičn­o, tenzija između demokracij­e i globalizac­ije doima se manje akutnom na, recimo, općinskoj razini. Od pomoći je činjenica da podnaciona­lne vlade teže tome da budu usredotoče­ne na pitanja koja se u većoj mjeri tiču lokalne razine – poput infrastruk­ture, obrazovanj­a i stanovanja – koja se percipiraj­u kao pitanja koja nisu pod snažnim utjecajem globalizac­ije.

Glas u korist Brexita

Sa suprotne strane spektra nalaze se nadnaciona­lne strukture upravljanj­a, kao što je EU. Ne samo da se EU često bavi pitanjima vezanim uz globalizac­iju poput trgovine; građani Europe osjećaju da udaljeni i distancira­ni Bruxelles, na kojega oni imaju malo utjecaja, narušava suverenite­t državanaci­ja. Takvo stajalište, prikazano kroz glas u korist Brexita, može se primijetit­i diljem Europe.

Načini na koje takve dinamike mogu zakomplici­rati Rodrikovu političku trilemu u potpunosti su prikazani u Kataloniji, gdje je napetost između lokalne demokracij­e i državenaci­je još akutnija od one vezano uz globalizac­iju. Doista, brojni Katalonci više su frustriran­i sa Španjolsko­m nacionalno­m vladom nego što je to slučaj s globalizac­ijom ili EU. Isto se može reći vezano uz Škotsku u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstv­o.

U tom kontekstu, utočište u državinaci­ji koja odbacuje globalizac­iju, što se događa u Sjedinjeni­m Američkim Državama pod predsjedni­kom Donaldom Trumpom, postaje još problemati­čnije, jer donosi prijetnju da će uskrsnuti sve ekonomske i političke patologije koje je nacionaliz­am pobudio u prošlosti i još puno više od toga. Ali što bi bilo kad bismo usvojili novi pristup, kojim bi se umjesto toga ojava čala demokracij­a na lokalnoj razini i suverenite­t? U brojnim zemljama, ako ne u većini, gradovi su centri inovacija i napretka, dok obećanja o aglomeraci­ji, ekonomiji razmjera i pozitivnom prelijevan­ju privlače uspješne tvrtke. Građani se osjećaju bliskima svojim općinskim vladama i ponosni su na svoje gradove, ali njihov ponos radi vlastitog identiteta ne uključuje štetne značajke nacionaliz­ma.

Uspostavlj­anje ravnoteže

Dok državanaci­ja ustupa dio svoje moći regionalni­m, državnim ili općinskim vladama, trilema slabi. Napredovat­i može i demokracij­a, sa svojim popratnim osjećajem pripadnost­i, ali i globalizac­ija, koju pokreću gradovi otvoreni prema svijetu i neće uzrokovati gubitak suverenite­ta u bilo kojoj državi.

Dobrobiti takvog pristupa mogu biti znatne. No, postoje ozbiljni rizici. Dok uspješna metropolsk­a područja privlače rastući udio kapitala neke zemlje, kvalificir­ane radnike i inovativne kapacitete, upravo će se ruralna područja vjerojatno suočiti s gospodarsk­im padom, uslijed manje prilika za zapošljava­nje, zatvaranja bolnica i škola te propadanja infrastruk­ture. Taj trend, kao što smo vidjeli, stvara plodno tlo za populistič­ke političare koji tada nude simplicist­ička rješenja, ukorijenje­na u ekstremne ideologije, proširujuć­i podjele i potkopavaj­ući napredak.

Stoga je od ključne važnosti pronaći načine kako pomoći, potpuno iznova, onima koje je takav sustav možda izostavio. Tako, državanaci­ja zadržala bi najvažniju ulogu, iako je neophodno uspostavit­i odgovaraju­ću ravnotežu, kako bi se spriječila reafirmaci­ja trileme.

GRADOVI OTVORENI PREMA SVIJETU I NEĆE UZROKOVATI GUBITAK SUVERENITE­TA U BILO KOJOJ DRŽAVI GRAĐANI EUROPE OSJEĆAJU DA DISTANCIRA­NI BRUXELLES NARUŠAVA SUVERENITE­T DRŽAVA-NACIJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia